FinD - Novice - Pred poslanci nov poskus znižanja davka na dodano vrednost
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

25.10.2018

Pred poslanci nov poskus znižanja davka na dodano vrednost

Ljubljana, 25. oktobra (STA) - DZ se bo danes sestal na izredni seji, da bi se seznanil s predlogom poslanske skupine SDS za vrnitev stopenj davka na dodano vrednost (DDV) na raven izpred krize (predlog zakona). Izredno sejo so zahtevali poslanci koalicije, da bi se lahko DZ na redni novembrski seji ukvarjal že z vladnim predlogom novele zakona o davku na dodano vrednost.

SDS predlaga vrnitev splošne stopnje DDV na 20 odstotkov in nižje stopnje DDV na 8,5 odstotka, kot je veljalo do leta 2013, ko ju je tedanja vlada pod vodstvom Alenke Bratušek zvišala na današnjih 22 oz. 9,5 odstotka. Ukrep je bil predviden le kot začasen, a je nato DZ leta 2015 na predlog vlade Mira Cerarja sklenil, da višje stopnje DDV postanejo trajne.

V SDS znižanje stopenj nazaj na predkrizno raven predlagajo, ker Slovenija od leta 2014 beleži gospodarsko rast in se povečujejo prilivi v proračun. Predlagajo tudi, da se uvedeta dve znižani stopnji DDV: prva bi znašala 8,5 odstotka, druga pa pet odstotkov.

To je že tretji predlog SDS za znižanje stopenj DDV na predkrizno raven. Oba prejšnja predloga je DZ zavrnil, podpore pa si verjetno ne more obetati niti tokratni, saj mu vlada nasprotuje. Kot opozarja, so učinki na znižanje drobnoprodajnih cen nepredvidljivi, ker se znižanje stopenj DDV velikokrat prelije v višje marže dobaviteljev in trgovcev.

Vlada je medtem pripravila svoj predlog novele zakona o DDV, katere cilj pa je prenos določb evropskih direktiv v slovensko zakonodajo. Spremembe se med drugim nanašajo na opravljanje storitev in prodajo blaga na daljavo, DZ pa jih želi potrditi po nujnem postopku na novembrski seji.

DZ bo danes odločal tudi o imenovanju dveh članov sveta Agencije za energijo, potem ko sta odstopila Tomaž Žagar in Andrej Knuplež. Za njuni mesti sta za preostanek mandata predlagana Mitja Breznik in Mirko Horvat.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar