FinD - Novice - MHP napoveduje večstomilijonske investicije v Perutnino Ptuj
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

24.10.2018

MHP napoveduje večstomilijonske investicije v Perutnino Ptuj

Ljubljana, 24. oktobra (STA) - Ukrajinska skupina MHP po oddaji zavezujoče ponudbe še izvaja skrbni pregled Perutnine Ptuj in čaka na dovoljenje regulatorjev, med drugim tudi slovenskega. V MHP so zadovoljni s poslovanjem in vodenjem Perutnine ter napovedujejo, da bodo v primeru prevzema v družbo v petih letih vložili več sto milijonov dolarjev.

MHP želi s prevzemom, za katerega je priglasitev Agenciji za varstvo konkurence (AVK) vložila 21. septembra, ta pa o soglasju še ni odločila, narediti "močan odtis" v Evropi in ptujsko družbo oblikovati v svojo bazo za izvoz izdelkov tudi v zahodno Evropo, je danes na srečanju z novinarji v Ljubljani dejal neizvršni direktor MHP John Rich.

Ker postopki še niso zaključeni, o vrednosti posla ni mogel govoriti, dejal pa je, da bo to ena najpomembnejših transakcij MHP doslej. Prevzem nameravajo financirati z lastnimi sredstvi iz bilance, kar jim omogoča denarni tok. Pridobili so že soglasje regulatorjev v Avstriji in Makedoniji ter, kot so dodatno sporočili iz MHP, danes še v Srbiji, čakajo pa še na odločitev v Romuniji in Sloveniji.

Rich pričakuje, da bo skrbni pregled končan v štirih tednih, doslej pa v pregledu ni bilo ugotovitev, ki bi jih odvrnile od posla. Gre za dobro podjetje z dobim vodstvom ter močnimi blagovnimi znamkami in visokim tržnim deležem, je prevzemno tarčo pohvalil Rich. Sedanji menedžment bi ohranili tudi po prevzemu, prav tako bi morebitne kadrovske okrepitve poiskali v Sloveniji.

Perutnino Ptuj nameravajo graditi naprej in vanjo v petih letih vložiti "na stotine milijonov dolarjev", je napovedal, saj da gre za panogo, ki zahteva velike investicije. V Ukrajini so po njegovih besedah npr. v zadnjih sedmih letih v modernizacijo proizvodnih obratov vložili 1,7 milijarde dolarjev.

Podobno kot v Ukrajini nameravajo uporabiti integriran model z osnovo v lastni kmetijski proizvodnji in reji ter s predelavo in prodajo izdelkov. Med razlogi za vzpostavitev nove proizvodne baze zunaj Ukrajine je razpršitev tveganja, med drugim zaradi ptičje gripe. V EU imajo trenutno obrate na Slovaškem in Nizozemskem, kjer pa nimajo lastne vzreje oz. pridelave, ampak dokončajo procesiranje proizvodov in jih pošljejo v prodajo.

MHP se je za prevzem Perutnine Ptuj, ki je v nekaj več kot 90-odstotni lasti Sija, potegoval s francoskim perutninarskim podjetjem LDC. V Ukrajini ima na trgu perutnine več kot 50-odstotni delež. V prvem polletju letos je glede na podatke z njene spletne strani skupina ustvarila 694 milijonov dolarjev prihodkov od prodaje, kar je 16 odstotkov več kot v enakem obdobju lani, pri tem so prihodki na tujih trgih dosegli 385 milijonov dolarjev. Čisti dobiček je bil s 190 milijoni dolarjev nižji za desetino, padec pa pripisujejo nižji državni podpori in stroškov pri izdaji obveznice v aprilu letos.

Perutnina Ptuj je na ravni skupine v prvem polletju letos ustvarila okoli 131,7 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je okoli sedem odstotkov več kot v enakem obdobju lani.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar