FinD - Novice - Razpoloženje potrošnikov oktobra boljše
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

23.10.2018

Razpoloženje potrošnikov oktobra boljše

Ljubljana, 23. oktobra (STA) - Razpoloženje potrošnikov v Sloveniji se je po precejšnjem poslabšanju v zadnjih treh mesecih oktobra nekoliko izboljšalo, ugotavlja državni statistični urad. Kot so sporočili, se je vrednost kazalnika zaupanja potrošnikov glede na prejšnji mesec zvišala za dve odstotni točki, v medletni primerjavi pa je bila nižja za sedem odstotnih točk.

Vrednost kazalnika zaupanja potrošnikov se je po ugotovitvah statistikov na mesečni ravni zvišala zaradi bolj optimističnega pričakovanja potrošnikov glede njihovega varčevanja (za pet odstotnih točk), finančnega stanja v gospodinjstvu in glede gospodarskega stanja v državi (vsak za tri odstotne točke).

Pričakovanje potrošnikov glede števila brezposelnih se je medtem glede na prejšnji mesec nekoliko poslabšalo (za eno odstotno točko).

V primerjavi z lanskim oktobrom se je vrednost kazalnika zaupanja potrošnikov znižala za sedem odstotnih točk, od povprečja leta 2017 pa je bila nižja za tri odstotne točke, še poročajo statistiki.

V medletni primerjavi se je pričakovanje potrošnikov poslabšalo predvsem glede gospodarskega stanja v državi (za 18 odstotnih točk) in glede števila brezposelnih (za 10 odstotnih točk). Glede njihovega varčevanja se je znižalo za eno odstotno točko, glede finančnega stanja v gospodinjstvu pa je bilo enako kot oktobra lani.

Na statističnem uradu so izpostavili še pričakovanja potrošnikov glede nakupa avtomobila in stanovanja. Glede nakupa avtomobila so se pričakovanja potrošnikov v primerjavi z julijem nekoliko poslabšale, glede prenove stanovanja pa nekoliko izboljšale. V primerjavi z lanskim oktobrom so bila ta pričakovanja skoraj enaka, so še zapisali v sporočilu za javnost.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar