FinD - Novice - Evropske borze navzdol; cenejša nafta, šibkejši evro
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

23.10.2018

Evropske borze navzdol; cenejša nafta, šibkejši evro

London/Frankfurt/Pariz, 22. oktobra (STA) - Tečaji delnic na pomembnejših borzah v Evropi so se danes znižali. Kot poročajo tuje agencije, vlagatelji spremljajo četrtletne poslovne rezultate, danes so bili pozorni tudi na pismo Italije EU, s katerim je sosednja država odgovorila na očitke Bruslja glede proračuna. Nafta se je pocenila, tečaj evra pa je v primerjavi z dolarjem padel.

Rim in Bruselj sta že nekaj tednov v besedni vojni zaradi načrtovanega italijanskega proračuna, ki za naslednje leto predvideva primanjkljaj v višini 2,4 odstotka bruto domačega proizvoda. Italija je danes Evropski komisiji poslala pismo, v katerem zagotavlja, da bo spoštovala mejo predvidenega primanjkljaja, hkrati pa je premier Guiseppe Conte ponovil, da kljub nesoglasjem z Brusljem Italija ne namerava zapustiti EU ali območja z evrom.

Vlagateljev spravljivejši toni niso pomirili, saj je še vedno odmevala sobotna odločitev bonitetne agencije Moody's, da Italiji za prihodnje leto zniža bonitetno oceno. Podoben korak je ta teden pričakovati tudi s strani bonitetne agencije Standard&Poor's.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se je znižal za 0,65 odstotka in trgovanje končal pri vrednosti 3190,09 točke.

V Frankfurtu je indeks DAX izgubil 0,26 odstotka, v Parizu pa indeks CAC 40 0,62 odstotka. Izven območja evra se je indeks borze v Londonu FTSE 100 znižal za 0,10 odstotka.

Na Dunaju se je indeks ATX znižal za 0,17 odstotka in v Milanu indeks FTSE MIB za 0,60 odstotka. V Zürichu se je indeks SMI znižal za 0,07 odstotka.

V New Yorku tečaji vrednostnih papirjev nimajo enotne smeri. Industrijski indeks Dow Jones je približno tri ure pred koncem trgovanja na 0,77 odstotka nižji ravni kot v petek. Širši indeks S&P 500 je doslej izgubil 0,50 odstotka vrednosti, tehnološki indeks Nasdaq pa je zaenkrat 0,23 odstotka nad gladino.

Evro v primerjavi z dolarjem pada. Pozno popoldne so z evrom v Frankfurtu trgovali po tečaju 1,1467 dolarja, kar je 0,40 odstotka nižje kot v petek. Evropska centralna banka je opoldne določila referenčni tečaj evra pri 1,1494 dolarja (v petek pri 1,1470 dolarja).

Cene nafte so padle. Analitiki padce pripisujejo geopolitičnim napetostim, v ospredju so predvsem odzivi na umor savdskega novinarja Jamala Khashoggija. Za 159-litrski sod teksaške nafte, ki bo dobavljena novembra, je bilo treba na borzi v New Yorku popoldne po evropskem času odšteti 68,92 dolarja, kar je 20 centov manj kot v petek. V Londonu so se decembrske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent doslej pocenile za 11 centov na 79,67 dolarja.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar