FinD - Novice - Paloma kmalu v pomembno posodobitev proizvodnje
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

22.10.2018

Paloma kmalu v pomembno posodobitev proizvodnje

Sladki Vrh, 22. oktobra (STA) - Dobro leto in pol po prihodu novih češko-slovaških lastnikov sladkogorske tovarne papirja Paloma so ti danes napovedali prva večja vlaganja v podjetje. Po besedah prvega moža finančnega sklada Eco-Investment Milana Fila in predsednika upravnega odbora slovaške SHP Group Richarda Žigmunda bodo v nekaj več kot letu dni v Palomi delali na novi liniji.

Pomembne investicije in posodobitev, ki bo Palomi omogočila tudi povečanje proizvodnje, so novi lastniki napovedovali že ob svojem prihodu v Sladki Vrh, a je Žigmund danes dejal, da gre za kompleksen projekt, s katerim so se ukvarjali vsaj leto dni, zdaj pa je tako daleč, da ga je potrdil tudi Eco-Investment.

Po besedah Fila bo nova proizvodna linija, ki bo zamenjala vse štiri dosedanje in hkrati povečala letno proizvodnjo na 90.000 ton, pomenila ključni nov korak za prihodnji razvoj tovarne s 660 zaposlenimi. Nova linija bo lahko proizvedla 2000 metrov papirja na minuto, v mesecu dni pa se bodo odločili med štirimi dobavitelji, s katerimi se še pogajajo, zato tudi ne morejo izdati vrednosti naložbe.

Z njo bo slovaška skupina SHP, katere del je zdaj tudi Paloma, postala vodilni proizvajalec higienskega papirja v srednji Evropi, Paloma pa bo njihov kompetenčni center za najbolj kakovostne izdelke, hkrati pa bo z lastno znamko ohranila svojo vodilno vlogo na trgih jugovzhodne Evrope.

Po sedanjih načrtih naj bi nova linija zaživela v prvi ali drugi četrtini leta 2020, vendar zaradi nje ne načrtujejo dodatnih zaposlovanj, saj bodo nadomestili stare. Z naložbo bodo po besedah Žigmunda zmanjšali poslovna tveganja, znižali stroške ter povečali kakovost in količino proizvodnje. To pa ni njihov zadnji korak, saj že zdaj razmišljajo tudi o nakupu dodatne linije.

Iz Palome so spomladi prihajale tudi manj pozitivne novice o nezadovoljstvu zaposlenih zaradi prenizkih plač, a je predsednik uprave podjetja Thomas Reibel danes zagotovil, da so po pogajanjih že aprila sklenili sporazum, zdaj pa da še naprej vodijo konstruktiven dialog s sindikati.

O tekočem poslovanju v Palomi molčijo, saj da kot zasebno podjetje niso zavezani k medletni javni objavi rezultatov, je pa Žigmund dejal, da jim letos res ne gredo na roke zelo visoke cene celuloze, a skušajo to obvladati skupaj s svojimi kupci.

Paloma je sicer lani ustvarila 85,8 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je približno milijon evrov manj kot leto prej, leto pa zaključila s skoraj 1,3 milijona evrov čistega dobička oziroma dobrih 200.000 evrov manj kot leto prej. Po besedah Žigmunda so te številke vrh tega, kar s sedanjimi zmogljivostmi lahko dosežejo, zato so se tudi lotili napovedanih investicij.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar