FinD - Novice - Primanjkljaj in dolg območja evra nekaj višja od prvih ocen
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

22.10.2018

Primanjkljaj in dolg območja evra nekaj višja od prvih ocen

Luxembourg, 22. oktobra (STA) - Javnofinančni primanjkljaj in povprečni delež dolga v območju evra sta bila lani nekaj višja od prvih ocen. Kot so izračunali v evropskem statističnem uradu Eurostat, je bilo 19 držav z evrom v povprečju zadolženih za 86,8 odstotka svojega bruto domačega proizvoda (BDP). V aprila objavljeni prvi oceni je bil ta delež pri 86,7 odstotka.

Javnofinančni primanjkljaj 19 držav z evrom pa je v letu 2017 po novih izračunih znašal skupaj en odstotek BDP. Aprilske številke so govorile o 0,9-odstotnem primanjkljaju.

Kljub nekaj višjim številkam pa se je javnofinančni položaj območja evra v primerjavi z letom 2016 občutno izboljšal. Primanjkljaj se je zmanjšal z 1,6 na en odstotek BDP, dolg pa z 89,1 na 86,8 odstotka.

Enajst držav po teh podatkih beleži javnofinančni primanjkljaj, najvišjega pa Španija (-3,1 odstotka) in Portugalska (-3,0 odstotka). S presežkom se lahko pohvali osem držav, med njimi je tudi Slovenija (+0,1 odstotka).

Trenutno je zaradi svojih proračunskih načrtov velike pozornosti deležna predvsem Italija. Finančni minister Giovanni Tria namerava danes Evropski komisiji pojasniti načrte svoje države glede precejšnjega povečanja obsega novega zadolževanja.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar