FinD - Novice - Evropske borze v nov teden z rastjo
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

22.10.2018

Evropske borze v nov teden z rastjo

London, 22. oktobra (STA) - Trgovanje na pomembnejših borzah v Evropi se je danes začelo z rastjo tečajev vrednostnih papirjev. Pozitivna gibanja na azijskih borzah za zdaj očitno prevladujejo nad zaskrbljenostjo vlagateljev glede proračunskih načrtov Italije, pravijo analitiki.

Na Kitajskem se je indeks Shanghai Composite danes zvišal za dobre štiri odstotke. Rast so spodbudili znaki iz Pekinga, da bo po potrebi posredoval s stimulacijami, potem ko je gospodarska rast Kitajske v tretjem četrtletju nekoliko zaostala za pričakovanji. Kitajska centralna banka naj bi razmišljala o ukrepih, ki bi zasebnim podjetjem pomagali pri najemanju posojil.

Oči vlagateljev so sicer uperjene predvsem v Italijo, kjer vlada ostaja neomajna glede proračunskih načrtov - tudi potem, ko je bonitetna agencija Moody's Italiji znižala bonitetno oceno.

Indeks najpomembnejših podjetij v Evropi Eurostoxx 50 se je do okoli 10. ure zvišal za 0,64 odstotka in se giblje okoli 3231 točk.

V Frankfurtu je indeks DAX doslej pridobil 0,84 odstotka vrednosti, medtem ko v Parizu indeks CAC 40 beleži 0,59-odstotno rast. Izven območja evra se je v Londonu indeks FTSE 100 doslej zvišal za 0,17 odstotka.

Tečaj evra se je v začetku novega tedna spet povzpel nad mejo 1,15 dolarja. Zgodaj zjutraj so na borzi v Frankfurtu s skupno evropsko valuto trgovali po tečaju 1,1515 dolarja. Evropska centralna banka je v petek določila referenčni tečaj evra nekaj nižje, pri 1,1470 dolarja.

Na pomembnejših borzah v Aziji so se tečaji danes zvišali. Borza v Tokiu je zabeležila 0,37-odstotno rast indeksa Nikkei. V Hongkongu se je indeks Hang Seng zvišal za 2,33 odstotka, v Šanghaju pa indeks Shanghai Composite za 4,09 odstotka. Na Tajvanu so se delnice v povprečju podražile za 0,55 odstotka in v Južni Koreji za 0,25, so se pa znižale v Avstraliji, namreč za 0,61 odstotka.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar