FinD - Novice - Ekonomisti in poslovodni delavci pozvali k zvišanju sredstev za zdravstvo
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

21.10.2018

Ekonomisti in poslovodni delavci pozvali k zvišanju sredstev za zdravstvo

Moravske Toplice, 20. oktobra (STA) - Udeleženci dvodnevnega srečanja ekonomistov in poslovodnih delavcev v zdravstvu, ki se je v petek končalo v Moravskih Toplicah, so v svojih ugotovitvah opozorili, da bo morala vlada predvsem zaradi demografskih sprememb prebivalstva, napredka medicine in uvajanje novih tehnologij postopoma zagotoviti višja sredstva za zdravstvo.

"Predlagamo, da se na podlagi projekcij in analiz ponovno preuči možnost višjega vlaganja v zdravstvo, kot je predvideno v koalicijski pogodbi, ki predvideva dvig izdatkov za zdravstvo v višini devet odstotkov BDP do leta 2021, torej vsaj na višino deset odstotkov BDP," je med drugim zapisano v ugotovitvah srečanja.

Udeleženci so pozvali pristojne, naj program porabe morebitnih presežkov Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) pripravijo takoj na začetku leta, kar bo izvajalcem omogočilo izvedbo programa. "Nujno potrebne so jasne usmeritve in prioritete, ki jih bo zdravstvena politika podprla predvsem s področja zdravstvenih programov," so dodali.

Ekonomisti in poslovodni delavci v zdravstvu so tudi opozorili na nujnost sprememb zakona o zavodih. "Predlagamo, da se testno izbere dve instituciji, ki bosta delovali po principu gospodarskih družb," so zapisali. Dodali so, da je nagrajevanje uspešnejših zaposlenih "eno od pomembnih komponent vodenja institucije v javnem zdravstvu in na žalost tega orodja menedžerji v javnih zdravstvenih zavodih nimamo".

Poleg tega so udeleženci srečanja izrazili pričakovanje, da bodo dodatne obremenitve na plačah, ki nastanejo kot posledica pogajanj med vlado in sindikati, plačane iz proračuna in ne iz sredstev javnih zdravstvenih zavodov, so še sporočili iz Društva ekonomistov v zdravstvu, ki je pripravilo srečanje.

Sicer je bilo vodilo letošnjega srečanja Zdravstvo v pričakovanju nove zdravstvene politike. Udeležila sta se ga tudi minister za zdravje Samo Fakin in generalni direktor ZZZS Marjan Sušelj.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar