FinD - Novice - Šmarska občina v energetsko sanacijo osmih javnih objektov
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

22.10.2018

Šmarska občina v energetsko sanacijo osmih javnih objektov

Šmarje pri Jelšah, 21. oktobra (STA) - V prihodnjih dveh letih bo v občini Šmarje pri Jelšah energetsko obnovljenih osem javnih objektov. Vrednost obnove, ki jo bo izvedel izbrani koncesionar Petrol, znaša 1,9 milijona evrov. Petrol bo zagotovil več kot 960.000 evrov, kohezijska sredstva znašajo približno 710.000 evrov, prispevek občine pa je 244.000 evrov.

Kot so sporočili z občine, je trenutno obsežen projekt v fazi projektiranja, izvedba pa je predvidena do ogrevalne sezone 2019/2020. Petrol je sicer pridobil 15-letno koncesijo, ki natančno opredeljuje projekt energetske obnove.

Šmarska občina bo celovito energetsko obnovila podružnične osnovne šole Šentvid, Mestinje, Sveti Štefan in Zibika, staro šolo, centralno osnovno šolo in zdravstveni dom v Šmarju pri Jelšah. Glede na stanje objektov bodo obnovili fasade, vgradili strešno toplotno izolacijo, zamenjali stavbno pohištvo ter vgradili zunanja senčila.

Predvidena je tudi izboljšava ogrevalnega sistema in menjava energetsko neučinkovite razsvetljave. Vzpostavili bodo energetsko upravljanje, preko katerega bo zagotovljeno doseganje želenih prihrankov energije.

Za dva objekta je predvidena tehnološka energetska obnova. V objektu knjižnice v Šmarju pri Jelšah je predvidena celovita prenova kotlovnice na zemeljski plin, v objektu telovadnice pri centralni osnovni šoli bodo obnovili toplotno postajo in obstoječo energetsko neučinkovito razsvetljavo.

Zagotovljen pogodbeni prihranek toplote je približno 275.000 kilovatnih ur in približno 187.000 kilovatnih ur električne energije, skupaj torej 462.000 kilovatnih ur. Za objekte, kjer se izvaja celovita energetska obnova, to pomeni 30 odstotkov obstoječe rabe toplote objektov in 50 odstotkov obstoječe rabe električne energije objektov.

Vrednost prihrankov znaša skoraj 130.000 evrov, skupaj z vzdrževanjem za oba segmenta objektov. Pomemben je tudi okoljski vidik, saj se bodo po energetski obnovi emisije ogljikovega dioksida zmanjšale za skoraj sto ton, kar pomeni skoraj toliko, kot ga na leto vsrka 4500 dreves.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar