FinD - Novice - Industrijski izdelki septembra na mesečni ravni po dolgem času cenejši
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

19.10.2018

Industrijski izdelki septembra na mesečni ravni po dolgem času cenejši

Ljubljana, 19. oktobra (STA) - Cene industrijskih izdelkov pri proizvajalcih so se septembra na mesečni znižale za 0,2 odstotka, v primerjavi s septembrom lani pa so bile višje za 2,2 odstotka, je danes objavil državni statistični urad. Gre za prvo mesečno pocenitev po 14 zaporednih mesecih rasti cen.

Za 0,2 odstotka so se znižale tako cene izdelkov za prodajo na domačem trgu kot cene izdelkov, prodanih na tujih trgih.

Cene industrijskih izdelkov, prodanih na trge držav zunaj evrskega območja, so se na mesečni ravni znižale za 0,3 odstotka, cene izdelkov, prodanih na trge držav v evrskem območju, pa za 0,1 odstotka.

Med skupinami po namenu porabe industrijskih izdelkov so se septembra glede na avgust znižale cene energentov (za 0,4 odstotka), cene proizvodov za investicije (za 0,2 odstotka), cene izdelkov za široko porabo (za 0,2 odstotka) in cene surovin (za 0,1 odstotka).

Cene so se glede na prejšnji mesec izraziteje znižale v proizvodnji koksa in naftnih derivatov (za 2,2 odstotka) ter v proizvodnji računalniških, elektronskih in optičnih izdelkov (za 1,5 odstotka), opazno zvišale pa so se cene v proizvodnji papirja in izdelkov iz papirja (za 1,5 odstotka).

V medletni primerjavi so bile cene industrijskih izdelkov septembra višje za 2,2 odstotka. Cene izdelkov, prodanih na tujih trgih so se dvignile za 2,5 odstotka, cene izdelkov, prodanih na domačem trgu pa za dva odstotka.

Cene industrijskih izdelkov, prodanih na trge držav v evrskem območju, so se v medletni primerjavi zvišale za 2,8 odstotka, cene izdelkov, prodanih na trge držav zunaj evrskega območja, pa za dva odstotka.

Med skupinami po namenu porabe industrijskih proizvodov so se septembra glede na september 2017 zvišale cene energentov (za 4,4 odstotka), cene surovin (za 3,2 odstotka), cene izdelkov za investicije (za 1,7 odstotka) in cene izdelkov za široko porabo (za 0,7 odstotka).

Medletno so se septembra najbolj zvišale cene v proizvodnji kovin (za 7,7 odstotka), najbolj znižale pa cene v proizvodnji računalniških, elektronskih in optičnih izdelkov (za 7,5 odstotka).

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar