FinD - Novice - Pozornost na evropskih borzah uperjena v Italijo
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

19.10.2018

Pozornost na evropskih borzah uperjena v Italijo

London, 19. oktobra (STA) - Po pravih razprodajah, ki so jih utrpeli v četrtek, se indeksi na pomembnejših borzah v Evropi tudi v začetku današnjega trgovanja še malenkost znižujejo. Kako se bo trgovanje odvijalo v nadaljevanju, bo veliko odvisno od razmer v Italiji, kjer se spor glede načrtovanega novega zadolževanja zaostruje.

Če Rim in Bruselj ne bosta dosegla kompromisa glede italijanskega proračuna, se utegnejo spet pojaviti govorice o morebitnem izstopu te zelo zadolžene evropske države iz območja evra, pravijo analitiki.

Negotovost glede Italije se zrcali tudi v tečaju evra, ki se je v četrtek usmeril navzdol. Danes zjutraj so s skupno evropsko valuto na borzi v Frankfurtu trgovali po približno enakem tečaju kot v četrtek zvečer, to je okoli 1,1460 dolarja.

Indeks najpomembnejših podjetij v Evropi Eurostoxx 50 se je do okoli 10. ure znižal za 0,10 odstotka in se giblje okoli 3208 točk.

V Frankfurtu je indeks DAX doslej izgubil 0,20 odstotka vrednosti, medtem ko v Parizu indeks CAC 40 beleži 0,17-odstoten padec. Izven območja evra se je v Londonu indeks FTSE 100 doslej okrepil za 0,22 odstotka.

Na pomembnejših borzah v Aziji so se tečaji danes gibali neenotno. Borza v Tokiu je zabeležila 0,56-odstoten padec indeksa Nikkei. Nasprotno se je v Hongkongu indeks Hang Seng zvišal za 0,54 odstotka, v Šanghaju pa indeks Shanghai Composite celo za 2,58 odstotka. Čeprav je Kitajska v tretjem četrtletju dosegla najnižjo gospodarsko rast od izbruha finančne krize v letu 2009, pa so vlagatelje pomirile pomirjujoče besede iz centralne banke, da je finančni sistem države stabilen.

Na Tajvanu so se delnice v povprečju pocenile za 0,35 odstotka in v Avstraliji za 0,12 odstotka, medtem ko je osrednji indeks borze v Južni Koreji okrepil za 0,37 odstotka.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar