FinD - Novice - Bruselj svari Italijo zaradi proračunskih odstopanj brez primere
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

19.10.2018

Bruselj svari Italijo zaradi proračunskih odstopanj "brez primere"

Bruselj, 18. oktobra (STA) - Evropska komisija je danes Italijo opozorila, da je njen osnutek proračunskega načrta za prihodnje leto odstopanje od evropskih proračunskih pravil "brez primere" v zgodovini EU.

To sta v pismu italijanskim oblastem opozorila podpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis in evropski komisar za finančne in gospodarske zadeve Pierre Moscovici, ki se je danes v Rimu sestal z italijanskim finančnim ministrom Giovannijem Trio.

Komisija v pismu sprašuje, zakaj načrtuje Italija očitno in bistveno odstopanje od priporočil v okviru pakta za stabilnost in rast, ki opredeljuje evropska proračunska pravila, ter izpostavljata, da je to za komisijo razlog za "resno zaskrbljenost".

Ta opozorila nakazujejo, da bo morda Italija prva članica območja evra, ki ji bo komisija zavrnila osnutek proračunskega načrta in pozvala k popravkom. To lahko stori v dveh tednih po prejetju osnutka, torej do konca meseca.

Italija mora na bruseljska opozorila odgovoriti do ponedeljka opoldne. Italijanski premier Giuseppe Conte je sicer danes v Bruslju rekel, da pričakuje kritična opažanja, a dodal, da se njemu zdi italijanski proračun vse lepši.

Predsednik komisije Jean-Claude Juncker pa je danes v Bruslju spomnil, da je bilo Italiji doslej zagotovljene največ prožnosti pri proračunskih pravilih, ker so "prijazni in nežni" z Italijo, ker je "Italija pač Italija".

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar