FinD - Novice - Združenja občin danes na nov sestanek glede višine povprečnine
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

19.10.2018

Združenja občin danes na nov sestanek glede višine povprečnine

Ljubljana, 19. oktobra (STA) - Predstavniki združenj občin se bodo danes sestali z ministroma za finance in javno upravo Andrejem Bertoncljem in Rudijem Medvedom. Gre za tretje srečanje, na katerem bodo govorili o višini povprečnine za prihodnje leto. Finančno ministrstvo je na zadnjem sestanku svojo ponudbo sicer nekoliko zvišalo, a je še vedno pod pričakovanji občin.

Ministrstvo je na zadnjem sestanku svojo prvotno ponudbo s 564,75 evra na prebivalca zvišalo na 572 evrov, pri čemer je minister Bertoncelj občinam pojasnil, da gre za zgornji znesek, na katerega lahko pristanejo.

A v občinskih združenjih so po srečanju opozorili, da tudi to še vedno ne zadostuje za pokrivanje stroškov, ki jih imajo občine z izvajanjem zakonskih nalog. Ne glede na višino povprečnine, ki bo določena, pa pričakujejo, da jim bodo zagotovljena dodatna sredstva za pokrivanje višjih plač, ki bi jih vlada dogovorila s sindikati javnega sektorja.

Kot so ob začetku pogovorov o višini povprečnine navedli v Združenju občin Slovenije, je izračun pokazal, da bi morali za pokrivanje stroškov, ki jih imajo občine z izvajanjem zakonsko določenih nalog, povprečnino določiti pri vsaj 608 evrih na prebivalca. Izračun Skupnosti občin Slovenije, ki so ga pripravili na podlagi analize, ki so jo naročili pri mariborski pravni fakulteti, pa kaže še višje stroške.

V združenjih občin naj bi sicer po zadnjem srečanju uskladili stališče, do kje bi bilo zanje še sprejemljivo iskanje kompromisa. Kako bodo odgovorili na vladno ponudbo, pa bo znano danes.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar