FinD - Novice - Objavljen razpis za izvajalca del za širitev potniškega terminala na brniškem letališču
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

18.10.2018

Objavljen razpis za izvajalca del za širitev potniškega terminala na brniškem letališču

Brnik, 18. oktobra (STA) - Fraport Slovenija je objavil razpis za izvajalca gradbenih, obrtniških in inštalaterskih del za razširitev obstoječega oziroma izgradnjo novega potniškega terminala na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana. Rok za oddajo ponudb je 15. november. Gradnja naj bi stekla prihodnje leto in bila končana leta 2020.

Fraport Slovenija, ki je upravljavec ljubljanskega letališča, namerava severozahodno ob obstoječega potniškega terminala, ki je bil zgrajen leta 1973 in razširjen leta 2007, zgraditi nov del potniškega terminala. Vanj bodo umeščeni prostori prihoda in odhoda potnikov, sortirnice prtljage, sprejema in oddaje prtljage, varnostno kontrolna območja, komercialne površine in čakalnice pred vstopom na letala.

Novi del terminala se preko povezovalnega hodnika navezuje na obstoječi terminal in deloma posega vanj, zato razpisna dela obsegajo tudi posege v obstoječe dele terminala. Zunanja ureditev pa predvideva navezavo na novo cestno omrežje, ureditev prometa mimo terminala in preureditev obstoječe dovozne ceste s parkirišči. Poseg obsega tudi delno rušenje stare upravne stavbe, je razvidno iz razpisa.

Širitev terminala, ki naj bi po prvotnih ocenah stala okoli 16 milijonov evrov, bo predvidoma uresničena leta 2020. Glavni namen pa je razširitev zmogljivosti za sprejem in odpravo potnikov ter sortiranje prtljage. V času največjih prometnih konic namreč na letališču nastajajo ozka grla, ker obstoječa infrastruktura ne sledi precejšnjemu povečevanju prometa.

Kot je v nedavnem pogovoru za Gorenjski glas dejal poslovodni direktor Fraporta Slovenija Zmago Skobir, v zadnjem času gnečo še potencirajo zamude zaradi spremenjenega voznega red letal Adrie Airways. Trenutne kapacitete namreč omogočajo oskrbo 600 potnikov na uro, ob konicah pa to številko precej presežejo. Z novim terminalom bodo to težavo rešili, saj bodo lahko oskrbeli do 1250 potnikov na uro.

"Terminal je tako naša prva prioriteta," je poudaril Skobir in izpostavil tudi razvoj poslovne cone, ki jo omogoča prestavitev ceste mimo letališča. V kratkem bodo začeli z izgradnjo notranje cestne infrastrukture, medtem pa so že privabili tudi nekaj investitorjev za zemljišča. Potekajo tudi pogajanja z veliko mednarodno hotelsko verigo za gradnjo hotela, ki ga letališče prav tako nujno potrebuje, je povedal Skobir.

Na brniškem letališču so v prvi polovici tega leta zabeležili 831.000 potnikov, kar je 15 odstotkov več kot v prvi polovici lanskega leta. Fraport Slovenija je v tem času vknjižil 22 milijonov evrov prihodkov, kar je 18,9 odstotka več kot v prvi polovici lanskega leta. Čisti dobiček pa se je povečal za sto odstotkov na 3,1 milijona evrov.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar