FinD - Novice - Nadomestilo plače prejema še 17 nekdanjih poslancev, ministri zanj niso zaprosili
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

17.10.2018

Nadomestilo plače prejema še 17 nekdanjih poslancev, ministri zanj niso zaprosili

Ljubljana, 17. oktobra (STA) - Nadomestilo plače po prenehanju funkcije še vedno prejema 17 poslancev prejšnjega sklica državnega zbora. Za nadomestilo plače ni zaprosil nobeden od nekdanjih ministrov vlade Mira Cerarja, ga pa prejema sedem nekdanjih državnih sekretarjev.

Po izteku prejšnjega sklica DZ je za nadomestilo plače zaprosilo 24 nekdanjih poslancev, ki se jim ni uspelo znova uvrstiti v parlament in še niso našli nove zaposlitve. Še vedno jih nadomestilo prejema 17.

Med njimi jih deset prihaja iz vrst SMC, ki je po zadnjih državnozborskih volitvah izgubila največ poslancev. Nadomestilo tako prejemajo Kamal Izidor Shaker, Branko Zorman, Danilo Anton Ranc, Dušan Radič, Marjan Dolinšek, Ksenija Korenjak Kramar, Aleksander Kavčič, Teja Ljubič, Andreja Potočnik in Maruša Škopac.

Med tistimi, ki še prejemajo nadomestilo, sta tudi dva nekdanja poslanca DeSUS, Tomaž Gantar in Peter Vilfan. Prav tako nove zaposlitve še niso našli Ljubo Žnidar (SDS), nepovezani poslanci Andrej Čuš, Janko Veber in Franc Laj ter nekdanji poslanec madžarske narodne skupnosti Laszlo Göncz.

Še nekaj pa je takšnih nekdanjih poslancev, ki so novo zaposlitev našli septembra in so nadomestilo prejeli še za del tega mesec. To so Jani Möderndorfer, ki se je v DZ vrnil kot nadomestni poslanec SMC, nekdanja vodja poslancev SMC Simona Kustec Lipicer, Simon Zajc (SMC), Jan Škoberne (SD) in Uroš Prikl (DeSUS).

Določbe zakona o poslancih, ki govorijo o pravici do nadomestila plače, veljajo tudi za ministre in državne sekretarje. Medtem ko nadomestila ne prejema nobeden od nekdanjih ministrov vlade Mira Cerarja, pa je bilo odobreno osmim nekdanjim državnim sekretarjem.

Gre za nekdanje državne sekretarje v kabinetu predsednika vlade Renata Goloba, Antona Žuniča in Mojco Štepic. Do nadomestila do upravičeni še nekdanji sekretarki na ministrstvu za zdravje Ana Medved in Jožica Maučec Zakotnik, nekdanji državni sekretar v vladni službi za razvoj in evropsko kohezijsko politiko Franc Matjaž Zupančič ter nekdanji državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Klemen Potisek, so za STA pojasnili v uradu vlade za komuniciranje.

Nadomestilo je bilo odobreno tudi nekdanjemu državnemu sekretarju na finančnem ministrstvu Tilnu Božiču, ki pa nadomestila ne prejema več, saj je prevzel funkcijo tudi v novi vladi, tokrat kot sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Po prenehanju mandata imajo namreč nekdanji poslanci in nekateri drugi funkcionarji pravico do nadomestila v višini 80 odstotkov zadnje plače, in sicer največ pol leta. To velja za tiste, ki po prenehanju mandata iz objektivnih razlogov ne morejo nadaljevati prejšnjega dela ali dobiti druge ustrezne zaposlitve.

Izjemoma lahko nadomestilo plače prejemajo dlje kot pol leta. Pravica se jim lahko podaljša še za največ šest mesecev, če v tem času izpolnijo pogoje za upokojitev. Prav tako lahko nadomestilo dlje časa prejemajo poslanci, ki so funkcijo opravljali več mandatov zapored, in sicer tri mesece za vsak mandat, a ne več kot pol leta skupaj. Poslanci, ki so funkcijo opravljali manj kot pol leta, pa pravice do nadomestila nimajo.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar