FinD - Novice - Žito v 70 letih speklo 1,5 milijona ton kruha in peciva
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

13.10.2018

Žito v 70 letih speklo 1,5 milijona ton kruha in peciva

Ljubljana, 13. oktobra (STA) - Družba Žito s kruhfestom v Ljubljani danes zaznamuje 70. obletnico, odkar so začeli peči kruh. Začetki njihovega pekarstva segajo v leto 1948, doslej pa so v Žitu po besedah generalnega direktorja družbe Janeza Bojca spekli približno 1,5 milijona ton kruha in peciva, kar je toliko kot teža enaka 20 milijonov Slovencev.

Žito je eno največjih slovenskih prehrambenih podjetij in kot največji odkupovalec v Sloveniji pridelane pšenice pomemben člen slovenske žitne verige. Po besedah generalnega direktorja v Žitu pekarska in mlinarska dejavnost predstavljata kar 46 odstotkov prihodkov od prodaje.

"Naši najbolj prepoznavni krušni izdelki so skozi leta postali sinonim za različne tipe kruhov doma, vse bolj pa postajajo priljubljeni tudi v tujini. Med krušnimi izdelki največ izvozimo tistih za dopeko," je Bojc pojasnil na novinarski konferenci, ki je potekala v okviru današnjega praznovanja. Trenutno so njihovi kruhi in pekovski izdelki na voljo v 15 državah, izvozijo jih šest tisoč ton letno. "Izvažamo kruh, ki je del naše dediščine. Med drugim je tak naš ajdov kruh z orehi," je ocenil.

Lani je sicer celotna prodaja skupine dosegla 126 milijonov evrov, od česar so 24 odstotkov ustvarili z izvozom. Bojc je dodal, da se želi Žito umestiti kot nosilec proizvodnje kruha, sodobnega živila s kakovostnimi sestavinami, tudi v evropskem prostoru.

Kot je pojasnil vodja pekarstva v Žitu Rok Cankar, se v družbi pri pripravi izdelkov vračajo k starim žitom, kot so ajda, kvinoja in pira. Vračajo se tudi k nekaterim starim tehnologijam, kot so uporaba kvasnih nastavkov, podaljšana fermentacija in uporaba kislega testa.

Žito, ki je leta 2015 prešlo pod okrilje hrvaške Podravke, ima v Sloveniji osem pekarn, ki so lokalno razporejene po celi državi. V njih je skupaj zaposlenih 606 pekov. Letno spečejo okoli 24.000 ton kruha in 7000 ton pekovskih izdelkov, izdelava vsakega hlebca pa v povprečju traja več kot osem ur.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar