FinD - Novice - Na Baliju danes osrednji del letnega zasedanja IMF in Svetovne banke
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

12.10.2018

Na Baliju danes osrednji del letnega zasedanja IMF in Svetovne banke

Bali, 12. oktobra (STA) - Na indonezijskem otoku Bali bo danes potekal osrednji del letnega srečanja IMF in Svetovne banke, na katerem bodo obravnavali aktualna vprašanja, povezana s svetovnim gospodarstvom. Osrednjega dela se bosta med drugim udeležila državna sekretarka na finančnem ministrstvu Mateja Vraničar Erman in Primož Dolenc, ki začasno vodi Banko Slovenije.

Danes bo med drugim govora o učinkovitih državnih in zasebnih vlaganjih v naložbe, ki imajo pozitivne socialne, gospodarske ali okoljske učinke ter so predvsem skladne z cilji za zmanjšanje segrevanja globalnega ozračja.

Letno zasedanje Mednarodnega denarnega sklada (IMF) in Svetovne banke sicer letos zaznamujejo okrepljena negotovost v globalnem gospodarstvu in povečana tveganja, ki znižujejo pričakovanja glede gospodarske rasti.

V najnovejšem poročilu, ki je bilo predstavljeno v torek, je IMF za letos in prihodnje napovedal 3,7-odstotno rast globalnega bruto domačega proizvoda (BDP), kar je 0,2 odstotne točke manj od julijske vmesne napovedi. Je pa izboljšal napoved za Slovenijo, ki ji za letos napoveduje 4,5-odstotno gospodarsko rast, kar je za pol odstotne točke več kot v spomladanski napovedi.

Kot tveganje za svetovno gospodarstvo je IMF v poročilu med drugim izpostavil trgovinski spor med ZDA in Kitajsko, ki je tudi sicer pomembna tema na srečanju. Direktorica IMF Christine Lagarde je v sredo svetovne voditelje pozvala k izboljšanju, ne uničenju svetovne trgovinske ureditve. "Delati moramo skupaj v smeri umirjanja in razreševanja trenutnih trgovinskih sporov," je dejala.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar