FinD - Novice - Svet EU potrdil strožjo zakonodajo za preprečevanje pranja denarja
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

11.10.2018

Svet EU potrdil strožjo zakonodajo za preprečevanje pranja denarja

Bruselj, 11. oktobra (STA) - Svet EU je danes potrdil novo direktivo za preprečevanje pranja denarja, ki naj bi obsojenim med drugim onemogočila dostop do financiranja. Sodišča bodo obsojenim zaradi pranja denarja lahko naložila dodatne sankcije, odpravili pa naj bi tudi ovire za čezmejno sodelovanje oblasti, so sporočili iz Bruslja.

Nova zakonodaja določa minimalna pravila glede definiranja kaznivih dejanj in sankcij, povezanih s pranjem denarja. Dejavnosti, povezane s slednjim, bodo kaznovane z največ štirimi leti zapora, sodišča pa bodo lahko uvedla dodatne sankcije in ukrepe, na primer trajni ali začasni odvzem pravice do pridobivanja sredstev iz javnih skladov.

Odgovornost za določene dejavnosti, povezane s pranjem denarja, bodo lahko nosile pravne osebe, ki bodo lahko predmet sankcij, med drugim v obliki sodnega nadzora.

Za izboljšanje preiskovalnih postopkov želi Svet EU odpraviti ovire za čezmejno sodno in policijsko sodelovanje. Nova zakonodaja natančno določa, čigava zakonodaja se uporablja v takšnih primerih, in kako vpletene države sodelujejo.

Ko bo direktiva uradno objavljena, imajo države članice dve leti časa, da jo implementirajo v nacionalno zakonodajo.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar