Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

11.10.2018

Merklova in Rutte na vrhu EU pričakujeta napredek glede brexita

Haag, 11. oktobra (STA) - Nemška kanclerka Angela Merkel in nizozemski premier Mark Rutte sta na delovni večerji v Haagu v sredo izpostavila, da od prihodnjega vrha EU pričakujeta napredek v pogajanjih o brexitu. Nista pa prepričana, da bo prišlo do preboja. "Hudič je v podrobnostih," je opozorila Merklova po poročanju tujih tiskovnih agencij.

Nemška kanclerka je na to opozorila teden dni pred srečanjem voditeljev EU v Bruslju, ki bi bil po nekaterih ocenah lahko zadnja priložnost za dogovor glede izstopa Velike Britanije iz EU.

"Opazen je napredek," je na novinarski konferenci z Ruttejem dejala Merklova. "A vse je rešeno šele, ko je vse rešeno," je opozorila. Dejala je še, da prihodnji teden upa na napredek. "Zadovoljni smo, ker potekajo intenzivni pogovori. A hudič je v podrobnostih," je izpostavila.

Merklova je poudarila, da je sedemindvajseterica "zelo enotna" in da "zelo zelo zaupa" v svojega glavnega pogajalca za brexit Michela Barnierja.

Rutte pa je dejal, da je glede dogovora na vrhu "previdno optimističen". "Veliko bo odvisno od pogovorov v prihodnjih dneh," je dodal.

Pogajanja o sporazumu o brexitu so sicer že bolj ali manj zaključena, jabolko spora pa ostaja vprašanje meje med Republiko Irsko in britansko Severno Irsko, kjer nadzora zdaj ni. Z izstopom Združenega kraljestva iz EU pa bi morali na tem območju vzpostaviti vsaj nekakšen nadzor blaga.

Barnier je v sredo opozoril, da bo morala Velika Britanija z dogovorom o brexitu sprejeti uvedbo omejenega upravnega nadzora trgovine s Severno Irsko. Britanska premierka Theresa May vztraja, da ne bo pristala na dogovor o brexitu, ki bo posegal v britansko suverenost.

Merklova in Rutte sta na večerji govorila tudi o migracijah, ki bodo prav tako tema vrha v Bruslju prihodnjo sredo in četrtek. Merklova je spomnila, da sta se obe državi leta 2016 zavzemali za dogovor s Turčijo, Rutte pa je izrazil upanje, da bo lahko EU podoben dogovor sklenila tudi z afriškimi državami.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2017

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar