FinD - Novice - Trump za padce na borzi krivi Federal Reserve
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

11.10.2018

Trump za padce na borzi krivi Federal Reserve

New York, 11. oktobra (STA) - Newyorški borzni indeksi so v sredo krepko padli. Mnenja analitikov, zakaj, se močno razlikujejo. Le predsedniku ZDA Donaldu Trumpu je jasno, da je za borzni padec kriva "zmešana" centralna banka ZDA Federal Reserve (Fed).

Borzni indeksi so začeli padati, kar navadno v strahu pred naraščanjem izgub sproži dodatno prodajo. Dow Jones je v sredo izgubil okrog 836 točk oziroma 3,15 odstotka vrednosti, S&P 500 je padel za 3,29 odstotka, Nasdaq pa za 4,08 odstotka.

Trumpa borzni padci sicer ne skrbijo, ker naj bi šlo za korekcijo, na katero so že dolgo čakali. Vendar pa vseeno misli, da se je Fedu zmešalo, ker viša obrestne mere.

To, da se bo ključna obrestna mera povečevala, je bolj ali manj jasno tri leta. Fed jih mora višati, da prepreči izbruh inflacije, hkrati pa jih mora povečevati in s tem pridobiti manevrski prostor za čas, ko jih bo spet treba nižati.

Predsednik Feda Jerome Powell nadaljuje politiko svoje predhodnice Janet Yellen in jo redno razlaga na novinarskih konferencah. Obrestna politika Feda je danes tako jasna, kot še nikoli v zgodovini. Če je višanje obresti razlog za borzni padec, bi se ta lahko zgodil že kadarkoli v zadnjih treh letih.

Dejstvo, da Fed hkrati z višanjem obresti zmanjšuje svojo v času krize napihnjeno bilanco, je že prav tako jasno več kot leto dni.

Drugi razlog, ki ga navajajo analitiki, so Trumpove carinske vojne in strah, kako bodo vplivale na dobičke podjetij v zadnjem letošnjem četrtletju. Bela hiša je to nemudoma zavrnila s sporočilom za javnost, v katerem zatrjuje, da so gospodarski temelji izjemno trdni, da je izjemno trdna prihodnost in vse to zaradi Trumpovih gospodarskih politik vključno s carinami.

Sredino padanje borznih indeksov naj bi bila tudi posledica rasti donosov na ameriške državne obveznice. Mednarodni denarni sklad je v sredo objavil znižano oceno ameriške gospodarske rasti v letu 2019, ker bodo pošli učinki davčnih olajšav, carine bodo prinesle posledice, hkrati pa se bo ohlajala rast na razvijajočih se trgih.

V sredo je ministrstvo za delo objavilo podatke o povišani inflaciji in večina analitikov meni, da so se borzni vlagatelji prestrašili.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar