FinD - Novice - NLB zelena luč za izplačilo dividend za lani
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

10.10.2018

NLB zelena luč za izplačilo dividend za lani

Ljubljana, 10. oktobra (STA) - Skupščina NLB v državni lasti bi lahko v naslednjih dneh znova odločala o tem, da bilančni dobiček za lani nameni za dividende. Za to naj bi neuradno dobila zeleno luč Evropske centralne banke (ECB), s tem pa bi se v državni proračun lahko prelilo 270,6 milijona evrov.

Čeprav je skupščina NLB že konec junija želela celoten bilančni dobiček v višini 270,6 milijona evrov, ki vključuje tudi 189,1 milijona evrov lanskega čistega dobička, nameniti za dividende, je morala takrat skleniti, da ta ostane nerazporejen. NLB je namreč morala zaradi tveganj glede postopkov proti LB oz. NLB zaradi prenesenih deviznih vlog hrvaških varčevalcev pridobiti soglasje ECB.

Ta naj bi po današnjih navedbah Financ o tem neuradno odločila v ponedeljek. ECB je pri tem čakala na uveljavitev zakona za zaščito NLB. Zakon, ki določa, da se iz sklada za nasledstvo NLB povrne finančna vrednost, če pride do prisilnih izvršb na premoženje NLB na Hrvaškem, se je v Sloveniji uveljavil sredi avgusta.

V primeru ugodnega razpleta postopka prodaje NLB po metodi javne ponudbe delnic (IPO) bi dividende, ki jih je v zadnjih letih v proračun prispevala NLB, in kupnina lahko dosegle znesek, ki ji ga je država namenila konec leta 2013 za državno pomoč. Razplet dividendne zgodbe v teh dneh pa je pomemben tudi zato, ker naj bi bila prav prihodnji teden objavljena namera za prodajo 75 odstotkov minus eno delnico NLB. ECB naj bi tako sedaj očitno presodila tudi, da je ambicija Slovenije za prodajo banke resna.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar