FinD - Novice - Lagardova pozvala k izboljšanju svetovne trgovinske ureditve
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

10.10.2018

Lagardova pozvala k izboljšanju svetovne trgovinske ureditve

Bali, 10. oktobra (STA) - Direktorica Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Christine Lagarde je svetovne voditelje pozvala k izboljšanju, ne uničenju svetovne trgovinske ureditve. "Delati moramo skupaj v smeri umirjanja in razreševanja trenutnih trgovinskih sporov," je dejala na zasedanju IMF in Svetovne banke na Baliju.

"Združiti moramo moči in popraviti trenutni trgovinski sistem, ne pa ga uničiti," je danes poudarila Lagardova po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Sicer je prva dama IMF še naprej optimistična glede možnosti rešitve trenutne situacije, med drugim je izpostavila doseženi dogovor med ZDA, Kanado in Mehiko o novem sporazumu Nafta. "Lahko je biti nekoliko depresiven glede obetov, a v resnici imam precej upanja, saj ostaja jasen apetit za izboljšanje in širjenje trgovine," je dodala.

Pred zasedanjem na Baliju je IMF popravil napoved globalne gospodarske rasti za letošnje in prihodnje leto za 0,2 odstotni točki navzdol, na 3,7 odstotka. Razlog so trgovinske napetosti, protekcionizem in naraščanje zadolženosti.

IMF je sicer v torek posvaril, da bi resnejša recesija ameriško javno premoženje oklestila za okoli 5000 milijard dolarjev. To bi za ZDA pomenilo precej večje težave kot zgolj povečanje dolga in javnofinančnega primanjkljaja, je izpostavil sklad.

Po ocenah ekonomistov se tveganje za recesijo v ZDA krepi zaradi več dejavnikov, vključno s trgovinskimi napetostmi in dvigom obrestnih mer.

ZDA na Baliju zastopa ameriški finančni minister Steven Mnuchin, ki je v danes objavljenem članku časnika Financial Times Kitajsko posvaril pred zniževanjem vrednosti domače valute. "Ko se ukvarjamo s trgovinskimi vprašanji, seveda brez dvoma skušamo zagotoviti, da Kitajska ne devalvira juana iz razloga konkurenčnosti," je dejal.

Ameriški predsednik Donald Trump je Kitajsko že večkrat obtožil manipuliranja z valuto. Šibkejši juan namreč daje prednost kitajskim izvoznikom. V zadnjih šestih mesecih se je vrednost kitajske valute v primerjavi z dolarjem znižala za devet odstotkov.

Mnuchin sicer na urniku na Baliju nima srečanja s kitajskimi predstavniki, a so ZDA pripravljene na pogovore. "Naše stališče smo pojasnili Kitajcem. Če so pripravljeni na vsebinske pogovore o odpravi trgovinskih neravnovesij in o strukturnih vprašanjih v našem odnosu, smo pripravljeni govoriti z njimi," je novinarjem v Washingtonu ta teden povedal neimenovani predstavnik administracije.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar