FinD - Novice - Danes drugo srečanje na temo določanja povprečnine
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

10.10.2018

Danes drugo srečanje na temo določanja povprečnine

Ljubljana, 10. oktobra (STA) - Na ministrstvu za finance bo danes potekal drugi sestanek s predstavniki združenj občin glede povprečnine za prihodnji dve leti. Po oceni predstavnikov občin je 564,75 evra na prebivalca, kolikor jim je na prvem srečanju za prihodnje leto ponudilo finančno ministrstvo, premalo in ne bo zadoščalo za pokritje dejanskih stroškov.

Na to so prejšnji teden opozorili tudi predsednika vlade Marjana Šarca na kongresu slovenskih občin v Rimskih Toplicah. Premier, tudi sam nekdanji župan, se je zavzel za partnerski odnos vlade do občin in zagotovil, da se bo vlada potrudila ter občinam čim bolj pomagala, vendar pa ne prek meja vzdržnosti državnega proračuna. Kot je opozoril, vsak evro povprečnine namreč v proračunu pomeni dva milijona evrov.

V občinah v zadnjih letih opozarjajo, da povprečnina ne zadostuje za izvajanje vseh nalog, ki jim jih nalaga zakonodaja. Zato so prisiljene v ta namen porabljati tudi investicijska sredstva, kar pa bo imelo dolgoročne posledice.

Minister za javno upravo Rudi Medved je županjam in županom že obljubil, da bodo začeli dialog o obveznih nalogah občin, saj tudi sam meni, da jih je treba prevetriti. Pričakovati je, da bodo o tem govorili tudi na današnjem srečanju Medveda s predstavniki občin, ki bo sledilo sestanku glede povprečnine. Odprtih vprašanj, na katere opozarjajo v občinah, pa je še precej.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar