FinD - Novice - Evropske borze v rdečem
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

5.10.2018

Evropske borze v rdečem

Pariz/Frankfurt/London, 05. oktobra (STA) - Tečaji delnic na pomembnejših borzah v Evropi so se v začetnem delu današnjega trgovanja v povprečju znižali, osrednji indeksi so v poldrugi uri trgovanja izgubili do okoli pol odstotka. Padec sledi gibanjem v ZDA in Aziji, tečaje pa so navzdol potisnili vse težavnejši odnosi med ZDA in Kitajsko ter zvišanje donosa ameriških obveznic.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju z evrom Eurostoxx 50 je bil ob okoli 10.30 na 0,26 odstotka nižji ravni kot ob koncu trgovanja v četrtek.

Frankfurtski DAX je v tem času izgubil 0,65 odstotka, londonski FTSE 100 0,47 odstotka, pariški CAC 40 0,24 odstotka.

Na Dunaju je ATX nižje za 0,69 odstotka, v Milanu je FTSE MIB 0,58 odstotka v rdečem, v Zürichu indeks SMI beleži 0,42-odstotni padec.

Trend na evropskih borzah sledi padcu v četrtek v ZDA in danes v Aziji. Na trgovanje je po poročanju tujih tiskovnih agencij vplivalo povišanje zahtevanega donosa na ameriške 10-letne obveznice, ki se je povzpel na novo najvišjo raven v zadnjih sedmih letih.

Donos teh obveznic je eno ključnih meril ameriške centralne banke pri odločitvah glede obrestnih mer, zato so na trgu vse bolj zaskrbljeni, da bi lahko prišlo do zvišanja obresti prej, kot je bilo napovedano, in bi lahko škodovalo gospodarstvu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Aziji so bile na udaru predvsem delnice tehnoloških podjetij, potem ko so mediji poročali, da je Kitajska uporabljala mikročipe pri kraji tehnoloških skrivnosti, poroča AFP.

Tokijski indeks Nikkei 225 je izgubil 0,80 odstotka, hongkonški Hang Seng 0,19 odstotka, seulski Kospi 0,31 odstotka, singapurski STI 0,75 odstotka. Tečaji so se znižali med drugim tudi v Indiji, na Tajvanu in Novi Zelandiji, zvišali pa v Avstraliji. Borza v Šanghaju je zaradi praznika zaprta.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar