FinD - Novice - EU vzpostavlja enotni digitalni portal Tvoja Evropa
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

3.10.2018

EU vzpostavlja enotni digitalni portal Tvoja Evropa

Bruselj, 03. oktobra (STA) - Evropski parlament in države članice EU so danes potrdile uredbo o Tvoji Evropi, ki vzpostavlja enotni digitalni portal. V skladu s strategijo za enotni digitalni trg bo portal ljudem in podjetjem čez dve leti omogočil, da lažje, hitreje in bolje opravijo upravne postopke, so sporočili iz Bruslja.

Od leta 2020 bodo imeli uporabniki prek portala Tvoja Evropa dostop do vseh informacij o evropskih ali nacionalnih pravilih v zvezi z delom, izobraževanjem, zdravstvenim varstvom, ustanovitvijo podjetja, davki ali zaposlovanjem. Portal bo omogočal tudi dostop do najugodnejših ponudb storitev, ki bodo nosile zanesljiv znak kakovosti.

"Dandanes se državljani in podjetja, ki se želijo preseliti ali delati po Evropi, soočajo z džunglo zmedenih pravil in neskončne dokumentacije. To naše državljane stane časa in denarja. V skladu z obljubami v strategiji enotnega digitalnega trga se bo to spremenilo ter naredilo administrativne postopke lažje, boljše in hitrejše," je dejala evropska komisarka za notranji trg, industrijo, podjetništvo ter mala in srednja podjetja Elzbieta Bienkowska.

Zaradi uveljavitve uredbe bo mogoče v petih letih več kot dvajset najpomembnejših postopkov v celoti opraviti preko spleta. Med njimi so denimo zahtevek za izdajo rojstnega lista, registracija vozila, oddaja davčne napovedi ali vpis na univerzo.

Načelo "samo enkrat" odpravlja upravne ovire, saj lahko ljudje in podjetja zaprosijo, da se že posredovani podatki ali dokumenti izmenjajo neposredno med organi.

Uredba bo objavljena v uradnem listu Evropske unija, veljati pa bo začela dvajset dni pozneje.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar