FinD - Novice - Komisija DZ o finančnih posledicah napovedanih vladnih ukrepov
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

3.10.2018

Komisija DZ o finančnih posledicah napovedanih vladnih ukrepov

Ljubljana, 03. oktobra (STA) - Komisija DZ za nadzor javnih financ bo danes na zahtevo poslanske skupine SDS obravnavala finančne posledice ukrepov iz koalicijskega sporazuma vlade. Teh izračunov podpisnice koalicijskega sporazuma niso opravile, opozarjajo predlagatelji, ki se bojijo, da bi lahko presegle finančne zmožnosti države.

V SDS poleg tega opozarjajo na oceno koalicijske pogodbe, v kateri je fiskalni svet opozoril na možna tveganja in ugotovil, da bi dosledno izvajanje zapisanih ukrepov pomenilo odmik od dolgoročne vzdržnosti javnih financ oz. bi pomenilo kršenje fiskalnega pravila.

Glasna opozorila glede nevzdržnosti in škodljivosti ukrepov iz koalicijske pogodbe pa so prišla tudi iz gospodarstva. To opozarja, da predvideni ukrepi po eni strani škodujejo ali celo uničujejo gospodarstvo, po drugi strani pa pomenijo nebrzdano povečanje javne porabe.

Komisija naj bi na predlog SDS državnemu zboru priporočila, naj vladi naloži, da se v 15 dneh opredeli do ocene fiskalnega sveta z vidika vzdržnosti javnih financ. V 30 dneh od potrditve sklepa na komisiji pa naj vlada izračuna finančne učinke vseh ukrepov iz koalicijske pogodbe. Ukrepe, ki jih ne more tako opredeliti, pa naj najprej vsebinsko in časovno doreče, nato pa oceni finančne posledice.

"V SDS smo resno prebrali koalicijsko pogodbo," je ob predstavitvi zahteve za sklic nujne seje dejal poslanec SDS Anže Logar. Cilji vlade pomenijo tudi javnofinančne posledice, "naša želja je, da se zapisano v koalicijski pogodbi zelo natančno ovrednoti", je pojasnil.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar