FinD - Novice - Cene industrijskih izdelkov pri proizvajalcih v območju evra in EU avgusta višje
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

2.10.2018

Cene industrijskih izdelkov pri proizvajalcih v območju evra in EU avgusta višje

Luxembourg, 02. oktobra (STA) - Cene industrijskih izdelkov pri proizvajalcih so se v območju evra in v EU junija na mesečni ravni zvišale za 0,3 odstotka. V medletni primerjavi je bila rast v območju evra 4,2-odstotna, v EU pa 4,7-odstotna. V Sloveniji so se cene na mesečni ravni zvišale za 0,1 odstotka, medletno pa za 2,3 odstotka, kažejo podatki Eurostata.

Julija so cene v območju z evrom po popravljenih podatkih Eurostata okrepile za 0,7 odstotka, v EU pa za 0,5 odstotka.

Na mesečni ravni so v območju z evrom najbolj narasle cene v energetskem sektorju, in sicer za 0,9 odstotka. Za 0,2 odstotka so se okrepile cene izdelkov trajnih potrošnih dobrin, za 0,1 odstotka pa so zrasle cene proizvodov za vmesno porabo in netrajnih potrošnih dobrin.

V EU so se cene v energetskem sektorju okrepile za en odstotek, za 0,1 odstotka so se okrepile cene izdelkov za vmesno porabo in trajno potrošniško blago, cene netrajnih potrošnih dobrin pa so ostale stabilne.

Brez upoštevanja energetskega sektorja bi bila rast cen tako v območju z evrom kot v EU avgusta 0,1-odstotna.

Največjo rast so imele avgusta v primerjavi z julijem Latvija (+2,1 odstotka), Romunija (+en odstotek), Danska (+0,8 odstotka) ter Belgija in Madžarska (po +0,6 odstotka).

V medletni primerjavi so rast cen industrijskih izdelkov v območju evra in EU prav tako najbolj zaznamovale cene v energetskem sektorju, saj so narasle za 12 oz. 15 odstotkov. Brez upoštevanja tega sektorja bi bila rast cen 1,5- oz. 1,8-odstotna.

Na letni ravni so imele največje rasti Danska (+10,3 odstotka), Belgija (+9,5 odstotka), Estonija (+9,2 odstotka) in Madžarska (+8,4 odstotka). Padec je Eurostat zabeležil le na Irskem, kjer so cene industrijskih izdelkov na letni ravni padle za 2,8 odstotka.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar