FinD - Novice - Usoda guvernerskega kandidata predvidoma znana v torek
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

2.10.2018

Usoda guvernerskega kandidata predvidoma znana v torek

Ljubljana, 02. oktobra (STA) - Kolegij predsednika DZ bo v četrtek odločal o predlogu, da poslanci o tem, ali naj guverner Banke Slovenije postane Primož Dolenc ali ne, odločajo na izredni seji DZ prihodnji torek. Dolenc za izvolitev na tajnem glasovanju potrjuje 46 poslanskih glasov.

Predsednik države Borut Pahor ga je na to mesto predlagal kljub temu, da v DZ uradno ne uživa zadostne podpore. Ocenil je, da izpolnjuje visoke strokovne kriterije in vzbuja zaupanje za opravljanje funkcije. Po njegovem bi "po prepričljivi javni predstavitvi utegnil dobiti potrebno podporo v DZ".

Dolenc, ki se je javnosti predstavil pred dobrim tednom dni, lahko po napovedih pričakuje podporo SD, DeSUS, SNS in SMC, kar mu prinaša 29 glasov. Medtem še vedno ni znana odločitev LMŠ, ki bi mu lahko prinesla 13 glasov. NSi je napovedala, da se bo o podpori izjasnila na sami seji DZ, medtem ko so v SDS, Levici in SAB podporo kandidatu odrekli.

Če bo Dolenc na tajnem glasovanju DZ dobil zadostno podporo, bo postal peti guverner slovenske centralne banke. Če mu ne bo uspelo, se to ne bo zgodilo prvič v zgodovini izbire guvernerja. V tem primeru bo moral Pahor po uradnem obvestilu iz DZ v 14 dneh sporočiti svojo odločitev o nadaljnjem postopku za izvolitev novega guvernerja.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar