FinD - Novice - Evropske borze trgovalni dan začele s pesimizmom
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

2.10.2018

Evropske borze trgovalni dan začele s pesimizmom

Frankfurt/Pariz/London, 02. oktobra (STA) - Na evropskih borzah vlagatelje očitno ni dovolj prepričal nedeljski dogovor med ZDA in Kanado o novem tristranskem prostotrgovinskem sporazumu z Mehiko. Poleg tega je nanje najverjetneje vplivala v ponedeljek izražena zaskrbljenost finančnih ministrov EU nad italijanskimi proračunskimi načrti. Tako so vsi osrednji indeksi trgovanje začeli v rdečem.

Indeks najpomembnejših delnic v območju evra Eurostoxx 50 je padel za 0,96 odstotka na vrednost 3381,39. V Parizu je indeks padel za 0,72 odstotka, v Frankfurtu pa za 0,71 odstotka.

Nekaj več optimizma je bilo na borzi v Londonu, kjer je FTSE 100 padel za 0,29 odstotka.

ZDA in Kanada so po dolgotrajnih pogajanjih v nedeljo zvečer dosegle okvirni dogovor o novem prostotrgovinskem sporazumu na severnoameriški celini, t. i. novi Nafti. Pogajalci so tako v zadnjem hipu uspeli ohraniti tristranski dogovor med ZDA, Kanado in Mehiko.

Medtem so finančni ministri držav v območju evra v ponedeljek v Luksemburgu znova izrazili zaskrbljenost zaradi italijanskih proračunskih načrtov in Rim vnovič pozvali k spoštovanju skupnih pravil. Italijanski finančni minister Giovanni Tria je pozval k mirnosti, a slednje vlagatelje ni povsem prepričalo.

Tečaj evra je na borzi v Frankfurtu rahlo padel, in sicer za 0,40 odstotka na 1,1538 dolarja. Evropska centralna banka (ECB) je referenčni tečaj evra v ponedeljek postavila pri 1,1606 dolarja.

Pozitivno se je izteklo trgovanje na borzi v Tokiu, kjer Nikkei 225 še naprej raste in je trgovanje končal pri 24.270,62 točke. Indeksi preostalih pomembnejših azijskih borz so končali v rdečem. Hongkonški osrednji indeks je padel za 2,48 odstotka. Kospi je v Seulu končal 1,25 odstotka nižje, sydneyjski All Ordinaries pa 0,74 odstotka pod gladino. Borza v Šanghaju je bila zaradi praznika zaprta.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar