FinD - Novice - Skupina Sij v polletju z rastjo dobička
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

29.9.2018

Skupina Sij v polletju z rastjo dobička

Ljubljana, 28. septembra (STA) - Skupina Sij je po nerevidiranih podatkih v prvem letošnjem polletju vknjižila 13,6 milijona evrov čistega dobička, kar je 17,2 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Prihodki od prodaje so se zvišali za devet odstotkov na 557,8 milijona evrov, je razvidno iz poročila o poslovanju, objavljenega na spletnih straneh Ljubljanske borze.

Metalurška dejavnost skupine Sij, katere glavna stebra sta največji slovenski jeklarski podjetji Sij Acroni in Sij Metal Ravne, ter prehrambna dejavnost s skupino Perutnina Ptuj sta v letošnjem prvem polletju ustvarili 57,4 milijona evrov bruto dobička iz poslovanja (EBITDA). Ta je stabilen in približno na enaki ravni kot v prvem polletju leta 2017, so navedli v Siju.

Prve nerevidirane podatke je skupina objavila že v začetku meseca, a se ključni podatki ne razlikujejo od prve objave.

Metalurška dejavnost je v prvem letošnjem polletju ustvarila 426,2 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je 10 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Več kot za 37 milijonov evrov višje prihodke so ustvarili tako na tujih kot na domačem trgu.

Kazalec dobičkonosnosti poslovanja EBITDA v metalurški dejavnosti s 43,8 milijona evrov po navedbah skupine ostaja primerljiv z enakim obdobjem lani ter je rezultat uspešnega obvladovanja in prenosa stroškov strateških surovin na prodajne cene.

Stroški surovin so porasli tudi zaradi največjih proizvedenih količin jekla v prvem polletju do sedaj, so pojasnili. Skupina Sij je namreč v prvem polletju odlila 260.709 ton jekla, kar je 18 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Proizvedla je 204.342 ton gotovih izdelkov oziroma 15 odstotkov več kot v enakem obdobju lani.

Perutnina Ptuj je v prvem polletju na ravni skupine prodala za dobre tri odstotke več mesa in izdelkov ter ustvarila skoraj 132 milijonov evrov čistih prihodkov od prodaje. To je skoraj sedem odstotkov več kot v enakem obdobju lani.

Nakup deleža v Perutnini je v torek sicer napovedala skupina MHP Holding, ki velja za vodilno perutninsko podjetje v Ukrajini. Na Agencijo za varstvo konkurence (AVK) so že vložili priglasitev koncentracije za nakup deleža ptujske družbe. Sij ima v Perutnini 90,69-odstotni delež.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar