FinD - Novice - Nadaljevanje rasti presežka gospodarstva s tujino
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

28.9.2018

Nadaljevanje rasti presežka gospodarstva s tujino

Ljubljana, 28. septembra (STA) - V prvi polovici leta se je nadaljevala rast presežka gospodarstva s tujino. Nefinančne družbe so imele primanjkljaj, samo v drugem četrtletju pa so znova ustvarile presežek. Gospodinjstva so povečanje razpoložljivega dohodka namenila tako za potrošnjo kot za varčevanje, je objavil statistični urad.

V prvi polovici leta je presežek ali neto posojanje gospodarstva s tujino znašal 1,71 milijarde evrov ali 7,7 odstotka BDP. V letni primerjavi se je povečal za 511 milijonov evrov. K povečanju presežka so prispevala gibanja tako na tekočem kot tudi na kapitalskem računu.

Primanjkljaj ali neto izposojanje nefinančnih družb je v prvi polovici leta znašal 173 milijonov evrov ali 0,8 odstotka BDP, vendar pa je bil v celoti posledica primanjkljaja, ustvarjenega v prvem četrtletju. Podjetja so namreč v drugem četrtletju spet ustvarila presežek, ki je znašal 104 milijone evrov ali 0,9 odstotka BDP.

Stopnja investiranja ali razmerje med bruto investicijami v osnovna sredstva in bruto dodano vrednostjo je bila v prvi polovici leta 23,4-odstotna in je bila v primerjavi s prvo polovico lani višja za 1,4 odstotne točke.

Država je v prvi polovici leta ustvarila presežek v višini 218 milijonov evrov ali enega odstotka BDP. Prvo polovico lanskega leta je ta sektor zaključil s primanjkljajem. Prihodki države so se v primerjalnem obdobju povečali za 6,4 odstotka, izdatki pa za 3,5 odstotka.

Bruto razpoložljivi dohodek gospodinjstev je v prvi polovici leta znašal 13,36 milijarde evrov. V primerjavi s prvo polovico lanskega leta se je povečal za 5,3 odstotka. Stopnja varčevanja gospodinjstev je bila 17,8-odstotna in se je v letni primerjavi zvišala za 0,5 odstotne točke.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar