FinD - Novice - Danes podatki o dolgu in primanjkljaju na polovici leta
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

28.9.2018

Danes podatki o dolgu in primanjkljaju na polovici leta

Ljubljana, 28. septembra (STA) - Statistični urad bo danes objavil podatke o višini javnofinančnega primanjkljaja in dolga v letošnjem drugem četrtletju. Objavil bo tudi mednarodno primerjavo obremenitev z davki in socialnimi prispevki.

Javne finance so leto začele s presežkom. V prvem četrtletju je ta dosegel 60 milijonov evrov oz. 0,6 odstotka BDP. Potem ko je ob visoki gospodarski rasti država lani prvič v času osamosvojitve leto končala z izravnanimi javnimi financami oz. z minimalnim presežkom v višini 0,03 odstotka BDP, naj bi letos ta dosegel 0,4 odstotka BDP.

Javni dolg je konec prvega četrtletja letos kljub presežku v javnih financah dosegel malenkost manj kot 33 milijard evrov, kar je bilo za 1,14 milijarde evrov več kot konec leta 2017. V deležu od BDP se je javni dolg povečal za 1,5 odstotne točke na 75,1 odstotka BDP. Do konca leta naj bi padel pod 70 odstotkov BDP.

Statistični urad bo danes med drugim objavil še podatke o septembrskem gibanju cen življenjskih potrebščin in avgustovske podatke o turističnem obisku.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar