FinD - Novice - WTO ob krepitvi napetosti manj optimistična glede mednarodne trgovine
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

27.9.2018

WTO ob krepitvi napetosti manj optimistična glede mednarodne trgovine

Ženeva, 27. septembra (STA) - Obseg mednarodne trgovine se bo v letošnjem in prihodnjem letu krepil počasneje od dosedanjih pričakovanj, je danes sporočila Svetovna trgovinska organizacija (WTO). Pesimizem na globalni parket vnašajo carine in proticarine med ZDA in drugimi velikimi svetovnimi gospodarstvi, povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Obseg globalne trgovinske menjave (uvoza in izvoza) blaga naj bi se letos okrepil za 3,9 odstotka, navaja WTO. Aprila je organizacija še računala na 4,4-odstotno rast.

Prihodnje leto bo stopnja rasti 3,7-odstotna, kar je 0,3 odstotne točke manj od spomladanske napovedi.

"Nekatera tveganja, ki smo jih navajali (aprila), so se od takrat materializirala, še posebej porast v dejanskih in predlaganih trgovinskih ukrepih, usmerjenih proti vrsti izvoznih dobrin velikih gospodarstev," navaja organizacija s sedežem v Ženevi.

Carine so imele doslej malo neposrednega učinka, a so ustvarile ozračje negotovosti, ki bi že lahko vodilo k zmanjšanju investicij, še dodajajo analitiki organizacije.

"Medtem ko rast trgovine ostaja močna, znižanje napovedi odraža povečanje napetosti, ki jih opažamo med velikimi trgovinskimi partnericami," je v izjavi zapisal generalni direktor WTO Roberto Azevedo. "Bolj kot kdaj koli prej je pomembno, da vlade presežejo medsebojne razlike in so v svojih potezah zadržane," je dodal.

V globalne trgovinske vojne se je zapletel ameriški predsednik Donald Trump, ki je letos spomladi uvedel carine na uvoz aluminija in jekla tudi iz najpomembnejših ameriških trgovinskih partneric. Odtlej se je najbolj razplamtel konflikt s Kitajsko.

V ponedeljek so začele veljati ameriške carine na dodatnih 200 milijard dolarjev kitajskega izvoza v ZDA. S tem je z dodatnimi carinami obremenjenega polovica vsega kitajskega izvoza v ZDA.

Kitajska se je odzvala s carinami na uvoz blaga iz ZDA v vrednosti 60 milijard dolarjev, skupno je tako s carinami obremenila okoli za 110 milijard dolarjev ameriškega blaga.

Trump je že zagrozil, da bo v primeru povračilnih ukrepov Kitajske sledila "tretja faza" in s tem uvedba dodatnih carin na še za 267 milijard dolarjev kitajskega blaga. To bi potem pomenilo dodatne carine na praktično celoten izvoz kitajskega blaga v ZDA.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar