FinD - Novice - Pesimizem na evropskih borzah po zvišanju obresti v ZDA
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

27.9.2018

Pesimizem na evropskih borzah po zvišanju obresti v ZDA

London, 27. septembra (STA) - Padanje tečajev na ameriških borzah, do katerega je prišlo po odločitvi ameriške centralne banke za zvišanje obrestnih mer, se je prelilo tudi na borze v Evropi. Indeksi vseh večjih borz na stari celini so tako obarvani rdeče.

Indeks najpomembnejših podjetij v Evropi Eurostoxx 50 se je do okoli 10. ure znižal za 0,65 odstotka in se giblje okoli 3411 točk.

V Londonu se je indeks FTSE 100 doslej znižal za 0,13 odstotka. V Frankfurtu je indeks DAX doslej izgubil 0,75 odstotka vrednosti, medtem ko v Parizu indeks CAC 40 beleži 0,44-odstotni padec.

Ameriška centralna banka je v sredo zvečer po pričakovanjih zvišala svojo ključno obrestno mero na razpon med 2,0 in 2,25 odstotka. V odzivu se je osrednji indeks borze na Wall Streetu Dow Jones najprej zvišal, nato pa se je obrnil navzdol in trgovanje končal z minusom.

Osmo zvišanje obrestnih mer v ZDA, odkar je ameriška centralna banka konec leta 2015 spet začela z njihovim uravnavanjem, je dalo zagon dolarju in tečaj evra se je znižal. Danes zjutraj so na borzi v Frankfurtu z evrom trgovali po tečaju 1,1716 dolarja, kar je nekaj manj kot v sredo zvečer. Evropska centralna banka je v sredo opoldne določila tečaj evra pri 1,1737 dolarja.

Tudi na pomembnejših borzah v Aziji so se tečaji danes večinoma znižali. Borza v Tokiu je zabeležila 0,99-odstotni padec indeksa Nikkei. V Hongkongu se je indeks Hang Seng znižal za 0,48 odstotka, v Šanghaju pa indeks Shanghai Composite za 0,54 odstotka.

Tudi v Avstraliji so se delnice pocenile v povprečju za 0,13 odstotka. Zvišala pa sta se osrednja indeksa borze na Tajvanu (za 0,55 odstotka) in v Južni Koreji (za 0,70 odstotka).

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar