FinD - Novice - Zlata priznanja letos 10 inovacijam
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

27.9.2018

Zlata priznanja letos 10 inovacijam

Ljubljana, 26. septembra (STA) - GZS je danes v okviru Dneva inovativnosti 16. podelila nacionalna priznanja najbolj inovativnim podjetjem in inovatorjem v podjetjih ter javnoraziskovalnih zavodih. Zlatih priznanj za inovacije je bilo 10, eno posebno priznanje, 28 srebrnih priznanj ter tri posebna priznanja za potencialno inovacijo krožnega gospodarstva.

Kot so navedli v Gospodarski zbornici Slovenije (GZS), je na regionalni ravni sodelovalo 197 inovacij in 772 inovatorjev. Z regionalnih ravni se je za priznanja na nacionalni ravni, ki so jih podelili danes, potegovalo 42 najboljših inovacij.

Zlato priznanje so letos prejeli Danfoss Trata za avtomatski balansirni ventil ASV, Domel Holding za razvoj in industrializacijo modularne EC sesalne enote, Efos informacijske rešitve za vpeljavo umetne inteligence Trapview, Gorenje za novo generacijo premijskih pralnih in sušilnih strojev Asko Pro Home Laundry ter Iskraemeco za pravični števec.

Vodja trajnostnega razvoja v Iskraemecu Mojca Markizeti nagrado vidi tudi kot potrditev, da družba posluje skladno s sodobnimi trendi. Podpora inovatorjem je v podjetju po njenih ocenah odlična, pogreša pa nekoliko več sodelovanja in podpore na ravni države, je pojasnila za STA.

Krka je prejela dve zlati priznanji, in sicer za razvoj hitro razgradljive tablete z imatinibom za zdravljenje rakavih obolenj ter za razvoj filmsko obloženih tablet s kristalno obliko etorikoksiba in postopek priprave polimorfne oblike.

Klemen Korasa iz Krke je za STA dejal, da jim nagrada predstavlja potrditev inovativnosti izdelka tudi s strani širše družbe. Trenutno delajo na več kot 170 novih projektih, vsak od njih pa je po njegovih besedah potencialen vir novih inovacij. Poudaril je, da Krka v razvoj vlaga približno deset odstotkov prometa, zato je okolje za delo inovatorjev zelo spodbudno.

Zlati nagrajenci so tudi Radeče Papir Nova za raztopino za obdelavo papirja in postopek površinske obdelave papirja za izboljšanje jakosti in odpornosti papirja ter Swatycomet za tehnologijo Solid-Core izdelave SwatyComet Special Ultracut tankih rezalk.

Zlato priznanje je prejelo še podjetje TPV za integriran zvezni zadrževalnik vrat, delujoč v širokem temperaturnem območju. To podjetje je tudi dobitnik nagrade za najboljšo inovacijo leta po izboru javnosti.

Posebno priznanje za mlado podjetje je prejela družba Smart Optometry. Nagrado je prejela za trening vida z igro za otroke, imenovano AmblyoPlay. Posebno priznanje za potencialno inovacijo krožnega gospodarstva pa sta prejela Kemijski inštitut, ki se lahko pohvali z dvema priznanjema, in sicer za nov, zelen način za proizvodnjo nanoceluloze ter za nov pametni način recikliranja plemenitih kovin, ter Talum Tovarna aluminija za Eco green Alu Can.

Predsednik GZS Boštjan Gorjup se je v nagovoru zahvalil inovatorjem za inovativnost in tudi menedžerjem za podporo inovatorjem. Zahvalil se je tudi vsem ostalim, ki prepoznavajo pomen inovacij in podpirajo inovativne. "Slovenija je dežela inovatorjev in talentov z najrazličnejših področij," je poudaril.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar