FinD - Novice - Ljubljana z novo nagrado za trajnostni turizem
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

25.9.2018

Ljubljana z novo nagrado za trajnostni turizem

Bruselj, 25. septembra (STA) - Evropska komisija je izbrala zmagovalce prvega natečaja za prestolnico pametnega turizma. Zmagala sta Helsinki in Lyon, ki sta prepričala s trajnostnim naravnanim turizmom, dostopnostjo lokacij, vključevanjem digitalnih tehnologij ter povezovanjem turizma s kulturno dediščino. Ljubljana je dobila priznanje za izjemne dosežke na področju trajnosti.

Helsinki in Lyon sta velika zmagovalca prvega izbora evropske prestolnice pametnega turizma. Izbor poteka na predlog Evropskega parlamenta in se osredotoča na krepitev inovativnega razvoja mest EU in njihove okolice s pomočjo turizma, pojasnjuje Bruselj na spletni strani pobude.

Na izbor se je prijavilo 38 mest iz 19 držav članic. "Tako Helsinki in Lyon sta izstopala s svojimi inovativnimi turističnimi ukrepi v vseh štirih kategorijah tekmovanja, vznemirljivega programa aktivnosti, ki sta ga sestavila za proslavljanje svojih dosežkov, ter njune primernosti za delovanje v vlogi vzornika za druge porajajoče se destinacije pametnega turizma v letu 2019," navajajo v komisiji.

Zmagovalce je izbirala sedemčlanska žirija, ki so jo sestavljali predstavniki Evropske komisije, Evropskega parlamenta, odbora EU za regije in predsedujočih držav Svetu EU v letošnjem letu, Bolgarije in Avstrije.

Ljubljana ni prejela glavne nagrade, je pa prejela posebno nagrado za izjemne dosežke na področju trajnosti. Posebno nagrado so dobili še španska Malaga za dostopnost, danski Koebenhavn za digitalizacijo in avstrijski Linz v kategoriji kulturna dediščina in kreativnost.

Uradna razglasitev zmagovalcev bo 7. novembra v Bruslju, na konferenci, posvečeni evropskemu turizmu.

Zmagovalcema, Helsinkom in Lyonu, bo skozi leto 2019 posvečena še posebna pozornost. Obema mestoma bo EU zagotovila strokovno podporo na področju komunikacije in izgradnje znamke, sodelovala bo pri izdelavi promocijskih videov, instalaciji posebnih skulptur in oblikovanju promocijskih aktivnosti.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar