FinD - Novice - Impol ob polletju s sedemodstotno rastjo prodaje in nižjim dobičkom
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

25.9.2018

Impol ob polletju s sedemodstotno rastjo prodaje in nižjim dobičkom

Slovenska Bistrica, 25. septembra (STA) - Bistriški predelovalec aluminija Impol je v prvem polletju letos ustvaril dobrih 368 milijonov evrov prihodkov, kar je sedem odstotkov več kot v enakem obdobju leta 2017. Skupina je prodajo količinsko povečala za poldrugi odstotek, polletje pa zaključila z 19,8 milijona evrov čistega dobička oziroma petimi odstotki manj kot v enakem obdobju lani.

Kot je vodstvo družbe pojasnilo v polletnem poročilu, objavljenem na spletni strani Ljubljanske borze, je rast prodaje tako posledica povečevanja količin kot rasti prodajnih marž in tudi porasta vrednosti aluminija na borzi.

Pozitiven trend naraščanja povpraševanja po njihovih izdelkih se je tako nadaljeval tudi letos, kar je Impolu omogočilo doseganje in preseganje zastavljenih mesečnih ciljev zlasti na področju prodaje stiskanih izdelkov.

Po drugi strani so na področju valjanih izdelkov kljub zadovoljivemu povpraševanju zaostali za načrtom zaradi nižje produktivnosti, ta pa je bila predvsem posledica izpadov proizvodnje zaradi modernizacije opreme in ponovnega vzpostavljanja procesa v njihovi hrvaški družbi TLM v Šibeniku.

Impol je v prvih šestih mesecih opravil za skoraj 41 milijonov evrov naložb, ob tem pa odplačal za 27 milijonov ter najel 45 milijonov evrov novih posojil. Zadolženost so tako povečali, a bodo že v drugem polletju odplačali dodatnih 27 milijonov evrov dolgoročnih kreditov, ki zapadejo v plačilo v tem letu.

Med večjimi naložbami omenjajo zaključek modernizacije valjarne v Šibeniku ter zaključevanje prenove hladne valjarne, izsekovalnice in razvoja žarilnih zmogljivosti v Slovenski Bistrici. V Šibeniku zdaj potekajo priprave na postavitev nove kombinirane razrezne linije, v srbski družbi Impol Seval pa priprave na posodobitev hladne valjarne.

Impol, ki zaposluje 2320 ljudi, od tega 1260 v Sloveniji, 660 Srbiji in 400 na Hrvaškem, je v prvem polletju na domačem trgu ustvaril 5,4 odstotka prihodkov, kar je enako kot v preteklem letu, prav tako pa ohranja visok delež izvoza. Na tujih trgih družba največ proda na območju Evropske unije, letos pa so povečali tudi delež izvoza na severnoameriški trg.

Čeprav se običajno v poslovanju Impola druga polovica leta kaže kot manj dobičkonosna, visoko stanje naročil in izboljšana produktivnost ključnih strojev po zagotovilih vodstva družbe kažeta na to, da lahko pričakujejo dobre poslovne rezultate tudi ob koncu leta, kar jim bo omogočilo, da se bodo v veliki meri približali zastavljenim letnim načrtom.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar