FinD - Novice - Slovenski poslovneži iščejo priložnosti v Turčiji
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

24.9.2018

Slovenski poslovneži iščejo priložnosti v Turčiji

Istanbul, 24. septembra (STA) - V Istanbul je danes odpotovala 14-članska delegacija predstavnikov slovenskih podjetij, da bi preverili priložnosti, ki jih ponuja turški trg. Gre za podjetja iz različnih panog, prevladujejo pa podjetja iz dejavnosti s produkti in storitvami za izboljšanje počutja in zdravja.

Čeprav se turško gospodarstvo v zadnjem času sooča z negotovostjo, pa še vedno dosega rast in ohranja potencial za izhod iz krize in razvoj, so sporočili iz Gospodarske zbornice Slovenije (GZS).

Turčija je 17. največja država na svetu in v tem pogledu je obisk slovenske delegacije, v kateri so tudi predstavniki kovinske industrije, obdelave materialov, varovanja in poslovnih storitev, relevanten, četudi morda ne gre računati s takojšnjimi izpleni, pravijo na zbornici.

Obstaja pa med turškimi poslovneži veliko zanimanje za obisk slovenskih kolegov, saj je obisk na torkovem poslovnem dogodku v Istanbulu napovedalo več kot 50 turških poslovnežev, ki si želijo stika s slovenskimi partnerji.

S Turčijo so slovenska podjetja sicer v preteklem letu opravila za več kot 850 milijonov evrov blagovne menjave, z nekoliko bolj izrazitim povečanjem izvoza na turški strani. Slovenija v Turčijo izvaža predvsem avtomobilske dele, barve, gume, papir in karton, industrijske peči ter električne aparate. Od tam pa v Slovenijo prihajajo predvsem avtomobili in transportna vozila, petrolejska olja, zdravila, avtomobilski deli, električna oprema za signalizacijo ter izolirana žica.

Obseg medsebojnih neposrednih investicij uradno sicer ni velik. Sta pa v Sloveniji vsaj posredno (preko drugih držav) prisotni vsaj dve večji turški poslovni grupaciji. Nekaj slovenskih podjetij ima organizirano proizvodnjo v Turčiji ali pa se na njo pripravljajo, za mnoge je zaradi obsežnih razpisov zanimiv tudi javni sektor.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar