FinD - Novice - Skupnost socialnih zavodov za pravičen sistem dolgotrajne oskrbe
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

20.9.2018

Skupnost socialnih zavodov za pravičen sistem dolgotrajne oskrbe

Ljubljana, 20. septembra (STA) - Skupnost socialnih zavodov Slovenije ob letošnjem svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni, 21. septembru, poziva k sistemu dolgotrajne oskrbe, ki bo pravičen tudi za osebe z demenco. Sedanji sistem te osebe in njihove svojce dodatno finančno kaznuje, opozarjajo.

Alzheimerjeva bolezen ali druge oblike demence tiste, ki jih prizadenejo, v povprečju obsodijo na vsaj pet let odvisnosti od tuje pomoči in s tem na zelo visoke stroške oskrbe, opozarja sekretar skupnosti Jaka Bizjak. Ta bolezen po njegovih besedah pomeni socialno tveganje, ki ga le redki lahko krijejo iz lastnih sredstev, so sporočili iz skupnosti.

V Sloveniji po njegovem mnenju nismo dobro pripravljeni na rast števila oseb z demenco, saj v domovih najbolj primanjkuje prav tovrstnih zmogljivosti. Poleg tega obstoječi sistem s plačili iz lastnega žepa zelo bremeni tako bolnike kot svojce, je izpostavil.

"Nujno potrebujemo pravičen sistem dolgotrajne oskrbe, ki ne bo še dodatno finančno kaznoval oseb z demenco," je pozval. Po njegovih besedah gre namreč za naše sorodnike, prijatelje, sosede in druge sodržavljane, ki so s svojim delom prispevali k blagostanju družbe. "Zato je edino pravilno, da na njihova stara leta ne pozabimo nanje," je pozval.

Skupnost vse zainteresirane vabi, da se v teh dneh udeležijo različnih prireditev v domovih za starejše, na katerih se bo mogoče seznaniti z odkrivanjem prvih znakov bolezni, z njenim potekom in zdravljenjem.

V Sloveniji ima demenco po epidemioloških ocenah približno 33.000 ljudi.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar