FinD - Novice - EU: Tuji delavci imajo pravico do enakega otroškega dodatka
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

20.9.2018

EU: Tuji delavci imajo pravico do enakega otroškega dodatka

Bruselj, 19. septembra (STA) - Evropska komisarka za zaposlovanje, socialne zadeve, strokovno usposobljenost in mobilnost delovne sile Marianne Thyssen je v odgovoru evropski poslanki iz Hrvaške Dubravki Šuica potrdila, da imajo otroci tujcev, ki delajo v Evropski uniji, pravico do enakih otroških dodatkov kot to velja za domačine, so danes sporočili iz kabineta komisarke.

Poslanska Šuica (HDZ/EPP) se je junija že drugič obrnila na Evropsko komisijo za pojasnilo glede ukrepom proti diskriminatorskih pobudah posameznih držav članic EU o zmanjšanju otroškega dodatka za otroke tujih delavcev.

Evropska komisarka je odgovoru med drugim poudarila, da imajo tuji delavci v skladu s pravili pravico do enakega otroškega dodatka, kot to velja za domačine, ne glede na prebivališče otrok. Dodala je, da Evropska komisija pozorno spremlja razmere in bo preučila avstrijske ukrepe glede skladnosti s pravom EU, če bodo ti sprejeti in bodo začeli veljati.

V pretklosti je Evropska komisija tudi v odgovoru na vprašanje evropske poslanke iz Slovenije Romane Tomc (SDS/EPP) glede otroških dodatkov v Avstriji poudarila, da pogodba o EU prepoveduje vsakršno neposredno ali posredno diskriminacijo delavcev na podlagi državljanstva.

Tomčeva je poslansko vprašanje komisiji poslala sredi januarja, po odločitvi avstrijske vlade o znižanju otroškega dodatka za v tujini živeče otroke zaposlenih v Avstriji. Poslanka je dala pobudo za vprašanje, pripravila ga je s kolegi s Poljske, Madžarske, Slovaške in Romunije, podpisali pa so ga evropski poslanci iz devetih držav in petih političnih skupin, med njimi vsi evropski poslanci iz Sloveniji in evropska poslanka iz Avstrije, koroška Slovenka Angelika Mlinar.

V njem so komisijo vprašali, ali gre za diskriminacijo, če država članica otroške dodatke prilagodi življenjskim stroškom države, kjer otroci živijo. Poslance je tudi zanimalo, ali so državljani EU, zaposleni v drugi članici, ki plačujejo enake prispevke kot državljani članice, upravičeni tudi do enakih socialnih ugodnosti in ali to velja tudi za otroške dodatke. Evropsko komisijo so evroposlanci tudi spraševali, ali je ukrep Avstrije v skladu s pravom EU, še posebej z uredbo o koordinaciji sistemov socialne varnosti iz leta 2004.

Avstrijsko ministrstvo za družino je takrat pomisleke Bruslja zavrnilo in poudarilo, da ne gre za diskriminacijo delavcev na podlagi državljanstva, ker bodo podlaga za indeksacijo življenjski stroški v članici unije, kjer živi otrok.

Vlada na Dunaju ocenjuje, da bo ta ukrep vplival na 132.000 otrok tujcev, zaposlenih v Avstriji, predvsem na Madžarskem, Slovaškem, Poljskem, v Romuniji in Sloveniji. Po besedah Tomčeve bi odločitev avstrijske vlade vplivala na 10.600 otrok v Sloveniji.

Vprašanje otroških dodatkov v EU ureja direktiva o koordinaciji sistemov socialne varnosti. Da bi bila odločitev avstrijske vlade skladna z evropsko zakonodajo, je po navedbah evropskih poslancev treba spremeniti uredbo.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar