FinD - Novice - Direktor največje danske banke odstopil zaradi škandala s pranjem denarja
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

19.9.2018

Direktor največje danske banke odstopil zaradi škandala s pranjem denarja

Koebenhavn, 19. septembra (STA) - Izvršni direktor največje danske banke Danske Bank Thomas Borgen je danes odstopil s tega položaja zaradi razkritja škandala, povezanega s pranjem denarja v njihovi estonski podružnici. V banki so navedli, da preiskujejo za 200 milijard evrov transakcij, ki so bile med letoma 2007 in 2015 izvedene prek računov 15.000 nerezidentov.

Od 15.000 računov, ki so pod nadzorom, naj bi bilo sumljivih okrog 6200. V banki še nimajo informacij, koliko denarja je bilo dejansko opranega prek estonske podružnice v omenjenem obdobju, je poročala francoska tiskovna agencija AFP. Ocenili pa so, da je 23 odstotkov spornih sredstev prišlo iz Rusije. "Velik del bančnih transakcij je sumljiv," je pojasnil Ole Spiermann iz odvetniške pisarne, ki sodeluje v preiskavi.

Pri tem AFP za primerjavo domnevno spornih 200 milijard evrov transakcij navaja, da je estonski bruto domači proizvod lani dosegel 23 milijard evrov.

Že v začetku avgusta so danski tožilci sporočili, da so zadevo vzeli pod drobnogled, z neodvisno odvetniško družbo se je preiskave sumljivih poslov lotila tudi danska banka. V banki sicer Borgnu ne pripisujejo odgovornosti za nastale razmere, je pa sam ocenil, da je najbolje zanj, da banko zapusti.

"Jasno je, da Danske Bank ni izpolnila svojih obveznosti glede preprečevanja pranja denarja v Estoniji," je dejal. Banka je sicer vedela, da imajo v Estoniji stranke, ki prinašajo velika tveganja. Da bi si povrnili del ugleda, je banka napovedala, da bo okrog 200 milijonov evrov namenila neodvisni fundaciji, ki se ukvarja s preprečevanjem finančnih kaznivih dejanj.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar