FinD - Novice - Turške oblasti po stavki aretirale 24 gradbenih delavcev
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

19.9.2018

Turške oblasti po stavki aretirale 24 gradbenih delavcev

Istanbul, 19. septembra (STA) - Po stavki in protestih, s katerimi so konec prejšnjega tedna opozorili na nevzdržne razmere na gradbišču novega letališča v Istanbulu, so turške oblasti aretirale 24 gradbenih delavcev in sindikalnih predstavnikov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kot je danes pojasnil njihov odvetnik Kazim Bayraktar, so aretirali dvajset gradbenih delavcev in štiri predstavnike sindikata, ki so obtoženi kršitev pravic drugih delavcev in neupoštevanja stavkovnih pravil.

Protesti na gradbišču so se začeli v petek zaradi nevzdržnih življenjskih razmer, neužitne hrane, težav z izplačili plač in številnih nesreč, ki so se zgodile zaradi pomanjkljivih varnostnih ukrepov in so zahtevale več žrtev.

Novo letališče v Istanbulu naj bi odprli 29. oktobra. Z odprtjem letališča, ki zaenkrat še nima imena, naj bi po načrtih turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana Istanbul postal največje svetovno letalsko središče, turški nacionalni letalski prevoznik Turkish Airlines pa ena najpomembnejših letalskih družb na svetu.

Na gradbišču dela približno 36.000 ljudi. Oblasti so v soboto pridržale več sto delavcev, ki so protestirali zaradi nemogočih razmer in kršitev njihovih pravic, varnostne sile pa so, da bi razgnale stavkajoče, proti njim uporabile solzivec in vodne topove. Večino so oblasti čez vikend izpustile.

Turška vlada vztraja, da bodo letališče odprli 29. oktobra, dela na gradbišču pa se nadaljujejo.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar