FinD - Novice - Davčni dogovor med McDonaldsom in Luksemburgom po mnenju Bruslja legalen
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

19.9.2018

Davčni dogovor med McDonaldsom in Luksemburgom po mnenju Bruslja legalen

Bruselj, 19. septembra (STA) - Evropska komisija je po večletni in poglobljeni preiskavi presodila, da je davčni dogovor med družbo McDonalds in Luksemburgom legalen in ne predstavlja nedovoljene državne pomoči. McDonalds, ki ima svoj sedež v Evropi v Luksemburgu, tam namreč od leta 2009 ni plačal nobenih davkov za svoje franšize v Evropi.

Evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager je danes v Bruslju poudarila, da Luksemburg z davčnim dogovorom ni kršil pravil EU, vendar pa je opozorila, da držijo tudi navedbe, da McDonalds v Luksemburgu ni plačeval davkov, kar ni prav z vidika davčne poštenosti, so sporočili iz Bruslja.

S tem se je McDonalds izognil usodi nekaterih drugih ameriških podjetij - Apple, Starbucks in Amazon -, ki so morale po odločitvi Bruslja poplačati večmilijonske davčne obveznosti. Največja kazen je doletela Apple, saj je dosegla 14 milijard dolarjev.

McDonalds naj bi se sicer med leti 2009 in 2013 izognil plačilu okrog milijarde evrov davkov, in sicer tako, da je dobičke nakazoval med računi svojih podružnic in oddelkov.

Luksemburg bo sicer spremembami davčne politike takšne prakse v prihodnje onemogočil, s čimer je zadovoljna tudi evropska komisarka.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar