FinD - Novice - Pahor o odločitvi glede guvernerja
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

19.9.2018

Pahor o odločitvi glede guvernerja

Ljubljana, 19. septembra (STA) - Predsednik republike Borut Pahor ima do danes čas za razmislek, ali bo DZ predlagal katerega od kandidatov za guvernerja Banke Slovenije. Od petih kandidatov, ki so se prijavili na njegov poziv, v DZ noben ne uživa zadostne podpre oz. nima zagotovljenih 46 potrebnih glasov poslancev.

Na Pahorjev poziv so se prijavili sedanja viceguvernerja Banke Slovenije Marko Bošnjak in Primož Dolenc, ki začasno vodi svet Banke Slovenije, predsednik uprave Triglav Skladov Benjamin Jošar, nekdanja viceguvernerka Mejra Festić in nekdanji član Evropskega računskega sodišča Milan Martin Cvikl.

Potem ko so koalicijske poslanske skupine sporočile, da noben nima zadostne podpore, se je premier Marjan Šarec zavzel za ponovitev razpisa. Za to se zavzemajo tudi v Levici, podobno so po opravljenih posvetovanjih glede petih prijavljenih kandidatov pri Pahorju namignili v NSi.

Pahor lahko v skladu z zakonom o Banki Slovenije DZ predlaga koga od njih, lahko pa predlaga tudi druge kandidate, ki morajo s svojo kandidaturo soglašati. V javnosti sta se kot možni novi imeni omenjala ekonomista Igor Masten in Damjan Kozamernik.

DZ mora glasovati o predlaganem kandidatu v 30 dneh po predložitvi predloga. Če ta ni potrjen, predsednik DZ o tem takoj obvesti predsednika države, ki v 14 dneh sporoči predsedniku DZ svojo odločitev o nadaljnjem postopku za izvolitev člana sveta Banke Slovenije oz. v tem primeru guvernerja centralne banke.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar