FinD - Novice - Fištravec od vlade pričakuje vrnitev dolga zaradi neustreznega financiranja občin
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

18.9.2018

Fištravec od vlade pričakuje vrnitev dolga zaradi neustreznega financiranja občin

Maribor, 18. septembra (STA) - Mariborski župan Andrej Fištravec je danes na premiera Marjana Šarca naslovil dopis, v katerem novo vlado poziva, naj vrne občinam sredstva, ki jih ta niso dobila v preteklih letih zaradi nezadostnega državnega financiranja občin. Med drugim zahteva tudi dvig povprečnine in da vzhodna kohezija sama upravlja z evropskimi sredstvi.

V dopisu se je Fištravec najprej zahvalil Šarcu, da so koalicijsko pogodbo "zastavili na način, da se odpravi popolnoma nevzdržni sistem financiranja občin, ki je poslabšal življenje večine prebivalcev naše države in onemogočil razvoj družbe kot celote". "Kot bivšemu županskemu kolegu vam je, verjamem, to še kako dobro znano," je zapisal.

V obdobju, ko država ni več stoodstotno financirala obveznih nalog občin, so bili občani Mestne občine Maribor po njegovih izračunih prikrajšani za okoli 130 milijonov evrov. "S tem denarjem bi lahko obnovili vse ceste v mestu, izgradili manjkajočo kanalizacijo in vodovode, izgradili in sanirali vrtce in šole, Mariborsko knjižnico ter Umetnostno galerijo Maribor. Ta sredstva si je v času krize od Maribora izposodila država in prav je, da ta dolg vrne. Zato si želim, da se hkrati z dvigom povprečnine na zakonsko raven naredi tudi časovnica, kdaj bo Maribor dobil sredstva, za katera je bil prikrajšan," je pozval Fištravec.

Na področju upravljanja z evropskim denarjem si želi sklep vlade, s katerim bi vzhodna kohezijska regija postala neodvisen organ samostojnega upravljanja tega dela Slovenije. "Z vzpostavitvijo takšnega organa bomo lahko sami poskrbeli za razvoj vzhodne regije, kar bo posledično prineslo tudi decentralizacijo države. To znanje in te resurse imamo, zato bomo lahko delovali povsem neodvisno," je prepričan Fištravec, ki se bo na jesenskih volitvah potegoval za nov županski mandat. "Prenehati moramo z načinom delovanja, da imamo za dve regiji en operativni program, kaj šele da bi imeli eno kohezijsko regijo, saj je to za ta del Slovenije povsem neučinkovito," je dodal.

Zaveda se, da vlado v kratkem čakajo pogajanja s sindikati. Zato je Fištravec v dopisu ob vabilu na obisk v Maribor tudi opozoril Šarca "na ponavljajoče se zgodbe, ko se država s sindikati izpogaja, velik del tega pa potem pade na bremena občinskih proračunov, ki za to ne dobimo dodatnih sredstev".

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar