FinD - Novice - Kitajska grozi z odstopom od trgovinskih pogajanj z ZDA
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

17.9.2018

Kitajska grozi z odstopom od trgovinskih pogajanj z ZDA

Washington, 17. septembra (STA) - Kitajska je po poročanju Wall Street Journala zagrozila, da se ne bo udeležila predvidenih trgovinskih pogajanj z ZDA kasneje v mesecu, če bo predsednik Donald Trump uresničil grožnjo in uvedel nove carine na kitajski uvoz v vrednosti 200 milijard dolarjev. Časopis se pri tem sklicuje na neimenovane kitajske državne uradnike.

Viri časnika pravijo, da se ne bodo pogajali s pištolo, naperjeno v njihovo glavo, obenem pa razmišljajo o prepovedi izvoza delov in sestavin, ki jih nujno potrebujejo ameriška podjetja. Pogajanja bi se morala začeti okrog 20. septembra, Trump pa je Kitajce razburil z napovedjo novega samovoljnega paketa carin, ki naj bi jih uvedel še ta teden.

Wall Street Journal poroča, da se je Trump sicer malce unesel, in na 200 milijard dolarjev uvoza ne bo uvedel 25-odstotnih, pač pa le 10-odstotne carine. Šlo naj bi za tehnološke izdelke, pa tudi morsko hrano, pohištvo, gume, kemikalije, plastiko, kolesa in otroške sedeže.

To bi pomenilo, da bi bilo z dodatnimi carinami obremenjenega polovica vsega izvoza kitajskega blaga v ZDA. Ameriški uvozniki se bojijo, da se bo blago na domačem trgu občutno podražilo.

Trump zahteva, da Kitajska zmanjša svoj presežek v trgovini z ZDA, ki je lani nanesel 375 milijard dolarjev, preneha s krajo ameriške intelektualne in tehnološke lastnine ter odpravi subvencije za domačo proizvodnjo visoke tehnologije.

Doslej so ZDA že uvedle carine na uvoz kitajskega blaga v vrednosti 50 milijard dolarjev. Kitajska se je odzvala s povračilnimi ukrepi in te napovedala tudi za primer, da bo Trump nadaljeval z zaostrovanjem spora. Vendar pa se Peking Washingtonu ne more maščevati v enakem obsegu, saj Kitajska uvozi veliko manj ameriškega blaga, kot pa ga sama izvozi v ZDA.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar