FinD - Novice - Za iskanje novega guvernerja verjetno nov krog
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

17.9.2018

Za iskanje novega guvernerja verjetno nov krog

Ljubljana, 17. septembra (STA) - V teh dneh bo jasno, ali bo za iskanje novega guvernerja Banke Slovenije potreben nov krog pogajanj ali nov izborni krog. Predsednik republike Borut Pahor ima do srede čas za razmislek, ali bo DZ v postopku izbora kandidatov, ki ga je začel konec aprila, koga predlagal ali ne. Med petimi prijavljenimi kandidati v DZ noben ne uživa zadostne podpore.

Sredi minulega tedna so vodje poslanskih skupin koalicije sporočili, da noben kandidat (še) nima zadostne podpore v DZ oz. zagotovljenih 46 glasov poslancev. Premier Marjan Šarec je nato v petek napovedal, da bodo v LMŠ predlagali ponovitev razpisa.

Zato se zavzemajo tudi v Levici, kjer so po besedah koordinatorja Levice Luka Mesca na Pahorja že naslovili tovrstno pobudo. Podobno so po posvetovanjih pri Pahorju glede guvernerskega kandidata namignili tudi v NSi.

Na Pahorjev poziv za zbiranje predlogov možnih kandidatov so se prijavili sedanja viceguvernerja Banke Slovenije Marko Bošnjak in Primož Dolenc, ki začasno vodi svet Banke Slovenije, predsednik uprave Triglav skladov Benjamin Jošar, nekdanja viceguvernerka Mejra Festić in nekdanji član Evropskega računskega sodišča Milan Martin Cvikl.

Po Šarčevih besedah je bil poziv objavljen v času prejšnje vlade, zdaj pa pojavljajo neka nova imena možnih kandidatov, ki se nanj niso prijavili, kar se mu ne zdi pošteno. V javnosti se kot možni novi imeni omenjata ekonomista Igor Masten in Damjan Kozamernik.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar