FinD - Novice - Šef britanske centralne banke svari pred zlomom trga nepremičnin
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

14.9.2018

Šef britanske centralne banke svari pred zlomom trga nepremičnin

London, 14. septembra (STA) - Guverner britanske centralne banke Mark Carney je po poročanju medijev posvaril pred drastičnim padcem cen nepremičnin v Veliki Britaniji, če brexit ne bo izveden nadzorovano. Posledice morebitnega izstopa države iz EU brez sklenjenega dogovora je primerjal s finančno krizo pred desetimi leti.

Velika Britanija bo iz EU izstopila 29. marca 2019, vendar pa se izstopna pogajanja zatikajo. Če ne bo prišlo do dogovora, se utegnejo cene nepremičnin v treh letih znižati za 35 odstotkov, je na četrtkovi izredni seji britanske vlade opozoril Carney.

Hkrati je napovedal tudi rast stopnje inflacije, rast obrestnih mer ter višjo stopnjo brezposelnost, poročajo tuje tiskovne agencije. Številni lastniki nepremičnin bi zato lahko zašli v težave pri odplačevanju posojil.

"Napovedi so bile mračne in srhljive," časnik Financial Times navaja besede enega od navzočih na seji vlade. Kljub temu so ministri Carneyju pozorno prisluhnili.

Carney, ki je pred kratkim napovedal, da bo zaradi izstopa iz EU na položaju ostal dlje časa, kot je bilo predvideno, je bil zaradi svojih svaril glede brexita že deležen kritik. Konservativni poslanec in goreč zagovornik brexita Jacob Rees-Mogg mu je pred kratkim očital, da povzroča paniko.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar