FinD - Novice - S Kitajske prihajajo novi znaki šibkosti gospodarstva
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

14.9.2018

S Kitajske prihajajo novi znaki šibkosti gospodarstva

Peking, 14. septembra (STA) - S Kitajske so danes prišli novi znaki ohlajanja gospodarstva. Stopnja rasti investicij se je upočasnila na rekordno nizko raven, medtem ko se je rast prihodkov v trgovini na drobno ter obsega industrijske proizvodnje ustalila, kažejo podatki nacionalnega statističnega urada iz Pekinga.

Obseg investicij v osnovna sredstva, glavnega gonilnika kitajskega gospodarstva, se je v prvih osmih mesecih v primerjavi z enakim obdobjem lani povečal le za 5,3 odstotka. To je še manj od 5,5-odstotne rasti med januarjem in julijem, ki je bila najnižja doslej, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Obseg kitajske industrijske proizvodnje se je avgusta povečal za 6,1 odstotka, potem ko je bila julija rast šestodstotna. To je v skladu s pričakovanji analitikov.

Prihodki v kitajski trgovini na drobno pa so se po julijski rasti za 8,8 odstotka avgusta povečali za devet odstotkov. Številka je nekaj višja od napovedi analitikov.

Vlada v Pekingu si prizadeva, da bi težišče gospodarske rasti države preusmerili z investicij in izvoza proti zasebni potrošnji, medtem ko se bori z velikim dolgom. To nalogo ji je otežil trgovinski spor z največjim izvoznim trgom ZDA, ki je potisnil tečaje na kitajskih borzah na najnižje ravni po letu 2016.

Ameriški predsednik Donald Trump je zagrozil, da bo zvišal carine na vsak kitajski izdelek, ki pride v ZDA. Iz kitajskega statističnega urada so sicer ob objavi najnovejših podatkov sporočili, da spor z ZDA za zdaj nima opaznejšega vpliva na gospodarske kazalnike.

Kitajska vlada je napovedala, da bo v prihodnjih mesecih okrepila podporo gospodarstvu in pospešila izdajo soglasij za infrastrukturne projekte, vendar pa analitiki ne pričakujejo, da bi ti ukrepi dali rezultate pred naslednjim letom.

Analitik pri Capital Economics Julian Evans-Pritchard tako pričakuje, da se bo kitajska gospodarska rast v prihodnjih mesecih še naprej upočasnjevala. "Dosedanje politične spodbude za zdaj niso uspele pospešiti porabe za infrastrukturne projekte ali širše kreditne rasti," je povedal po poročanju AFP.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar