FinD - Novice - Tožba zaradi poglabljanja prvega bazena še na začetku
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

14.9.2018

Tožba zaradi poglabljanja prvega bazena še na začetku

Koper, 14. septembra (STA) - Tožba Luke Koper proti italijanski družbi Xodo v povezavi s poglabljanjem prvega bazena je po dobrih treh mesecih še v začetni fazi. Na današnjem naroku je sodnica Špela Grilc spet predlagala poravnavo, a neuspešno. Obe strani bosta morali predložiti še vrsto listin, možno je, da bo sodišče postavilo izvedenca. Naslednji narok bo na vrsti decembra.

Luka Koper od Italijanov terja nekaj več kot 1,1 milijona evrov odškodnine. Družba Xodo je bila izbrana na javnem razpisu in je z deli poglabljanja prvega luškega bazena na globino 14 metrov začela februarja 2014. Z deli se je nato zatikalo - po tedanjih navedbah Luke Koper izvajalec ni opravil niti desetine predvidenega dela -, Luka pa nato maja istega leta ni podaljšala pogodbe z Italijani. Dela je zaključila nizozemska družba Van Oord. Odškodninski zahtevek izhaja iz višjega plačila novim izvajalcem, zmanjšanega za že izvedena dela s strani Xoda.

Stranki sta se na sodišču prvič srečali konec maja, ko nista dosegli poravnave. Na današnjem naroku je sodnica spet izvedla poravnavni narok, a strani očitno (še) nista dovolj zbližali stališč, da bi lahko dosegli dogovor.

Sodnica Grilčeva je danes opozorila na stališče sodišča, da je za utemeljenost tožbenega zahtevka treba dokazati, da je obseg škode za stranko, ki je kršila pogodbo, predvidljiv. Sodišče prav tako meni, da iz procesnega gradiva izhaja, da se je Luka odločila za drugega izvajalca del ne toliko zaradi zamude Xoda, temveč glede na način, kako so se Italijani lotili del. Tako sledi zaključek, da v Luki Koper s toženo stranjo pogodbe sploh ne bi sklenili, če bi že prej vedeli za lastnosti toženca.

Sodišče je obe strani pozvalo k predložitvi dodatnih dokumentov, med drugim je Luki naložilo, naj predloži javna naročila, za katera je bila kot izvajalec izbrana družba Van Oord.

Kot vse kaže, se obeta dolgotrajna tožba z izvedbo več listinskih dokazov, sodišče pa bi utegnilo v povezavi z javnimi naročili za poglabljanje prvega bazena postaviti tudi izvedenca. Naslednji narok bo na vrsti 14. decembra.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar